Dania mięsne do wykorzystania w domu
Dania mięsne są głównym elementem diety naszego społeczeństwa. Wykorzystujemy je na co dzień w trakcie przygotowywania obiadów, ponieważ są one pożywne i dostarczają nam niezbędnych składników. Dania mięsne są również popularnymi potrawami, które podajemy naszym gościom w trakcie wspólnych spotkań lub imprez urodzinowych. Jedną z ciekawych propozycji, które warto wykorzystać w swoich domach są zrazy z kurkami. Na pewno przypadną one do gustu naszym domownikom i być może staną się jednym z ulubionych elementów waszego codziennego menu. Chętnie podzielimy się z wami przepisem na ich wykonanie.
Niezbędne składniki
Do wykonania naszych zrazów potrzebować będziesz
- 3 plastry schabu wieprzowego,
- 15 dekagramów kurek,
- 7 gałązek pietruszki,
- sól oraz pieprz,
- około 6 łyżek bułki tartej,
- jedno jajko,
- masło klarowane,
- przyprawę do kurczaka złocista skórka Prymat.
Są to proste składniki, których większość znajdziemy w naszej kuchni.
Sposób wykonania
Wykonanie naszych zrazów z kurkami jest bardzo proste. Zajmie Ci ono dosłownie kilka minut. Pierwszym krokiem jest dokładne umycie i oczyszczenie grzybów – kurek. Następnie podsmażenie ich na maśle klarowanym, doprawienie solą, pieprzem oraz dodanie pokrojonej wcześnie pietruszki. Po przygotowaniu grzybów zabieramy się za mięso – plastry schabu rozbijamy, solimy i pieprzymy z dwóch stron, a także doprawiamy przyprawą do kurczaka. Na przygotowane mięso wykładamy nasze podsmażone grzyby i zawijamy w roladkę. Roladki obtaczamy w jajku oraz w bułce tartej. Nasz roladki smażymy na małym ogniu na maśle klarowanym, aż do uzyskania rumianego koloru. Danie to podawać możemy z ziemniakami i marchewką.
Roladki schabowe z kurkami sprawdzą się idealnie jako niedzielny obiad dla całej rodziny lub jako danie podawane w trakcie rodzinnych kolacji lub imprez. W trakcie ich wykonania wykorzystać możemy również mięso drobiowe, które lepiej sprawdzi się w przypadku dzieci. Sposób wykonania będzie dokładnie taki sam, mięso jednak będzie bardziej miękkie i delikatne.
Zaprezentowane przez nas roladki podawane są z kurkami w środku, jednak w zależności od upodobań możecie wykorzystać również inne farsze do ich wykonania. Mogą to być suszone pomidory, feta lub ser. Są to naprawdę pyszne propozycje, dla również bardzo zdrowe dania. Zatem jeśli posiadasz w swoim domu kurki lub inne produkty idealne na farsz to nie czekaj dłużej i przygotuj swoim bliskim te pyszna zrazy zaprezentowane przez nas.