Babeczki nie tylko na słodko?
Babeczki znamy nie od dziś, to przepyszne, przekąski, stanowiące głównie deser lub zastępstwo drożdżówki czy ciastka. Odmian babeczek jest tak wiele, że nie sposób jest wszystkich zliczyć, ale czy można je przyrządzić na słono? Oczywiście, że tak. To doskonała propozycja na podróż, drugie śniadanie do pracy czy szkoły oraz jako przekąska w środku dnia. Możemy je maczać w słonym sosie, np.czosnkowym lub koperkowym. Z pewnością poleżą do dwóch dni i będą tak samo pysznie smakować. Dlatego, jeśli nie masz zbyt dużo czasu, lub chcesz przygotować coś do jedzenia, co zabierzesz w dalszą podróż, wytrawne babeczki będą doskonałym pomysłem. Są łatwe w przygotowaniu i przede wszystkim wygodnie w jedzeniu w każdym miejscu. Nie potrzebujesz do ich zjedzenia ani sztućców ani talerzy. Tak naprawdę, do wytrawnej wersji, możemy dodać co tylko chcemy, dziś przygotujemy je w wersji włoskiej z serem feta i suszonymi pomidorami. Polubią je nawet najwięksi miłośnicy ich słodkich odpowiedników. Do dzieła!
Składniki:
- 200 g sera feta
- 150 g suszonych pomidorów w zalewie
- 1 średniej wielkości czerwona papryka
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 120 g masła
- 250 ml mleka
- 2 jajka w rozmiarze L
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta mielonej papryki ostrej
- szczypta mielonej papryki wędzonej
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
- Do większej miski przesiewamy przy użyciu sitka mąkę i sodę oczyszczoną.
- Ser feta kroimy w drobną kostkę.
- Paprykę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę.
- Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w cienkie paski ok 1 x 2 cm.
- Masło rozpuszczamy w garnuszku z grubym dnem, uważając aby się nie przypaliło, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Do wystudzonego masła dodajemy mleko oraz jajka. Mieszamy wszystko za pomocą rózgi, do połączenia wszystkich składników.
- Do wymieszanej masy jajecznej dodajemy mąkę przesianą z sodą oczyszczoną, wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
- Do masy dodajemy ser feta, pokrojoną paprykę i pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i wędzoną oraz gałką muszkatołową. Mieszamy delikatnie całość przy użyciu silikonowej szpatułki.
- Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C.
- Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami, wykładamy ciasto na 3/4 wysokości papilotek. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 25 minut. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy do ostudzenia.