Prowadzenie zdrowego stylu życia staje się coraz bardziej popularne. Coraz większa liczba osób stara się także ograniczać spożycia mięsa z powodów nie tylko zdrowotnych, ale również z troski o środowisko lub pobudek ideologicznych. Szczególnym uznaniem smakoszy cieszą się bezmięsne alternatywy dla kotletów mielonych.
Bezmięsne kotlety mielone
Bezmięsne kotlety mielone to świetny pomysł na zdrowy i sycący obiad. Kotlety można przygotować z warzyw strączkowych (np. z soczewicy, ciecierzycy czy groszku zielonego), innych warzyw (np. kalafiora, cukinii), nabiału i jajek. Szczególnie smaczne i sycące są kotlety jajeczne, do których można dodać wybrane dodatki – pieczarki, różnego rodzaju zioła i ulubione przyprawy czy drobno pokrojoną paprykę. Z pozostałych po wcześniejszym obiedzie gotowanych ziemniaków możemy również przygotować smaczne kotlety – wystarczy zmielić je wraz z dodatkiem przypraw, pieczarek i jajka, zapanierować w bułce tartej i usmażyć na oleju roślinnym na złoty kolor.
Kotlety twarogowe – przepis
Świetną alternatywą dla kotletów mielonych są kotlety z twarogu. Półtłusty twaróg należy wymieszać z surowym jajkiem, przyprawami (pieprzem i solą, świeżymi lub suszonymi ziołami, suszonymi pomidorami w płatkach czy odrobiną ostrej papryki), kilkoma łyżkami mąki oraz podsmażoną cebulką, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor na oleju roślinnym – najlepiej słonecznikowym, który jest neutralny w smaku i rozgrzewa się do wysokich temperatur. Twaróg można również wymieszać pół na pół z ugotowanymi i zmielonymi ziemniakami oraz opcjonalnie dodać drobne, usmażone skwarki. Powstałe w ten sposób kotlety ruskie przypominają farsz do słynnych pierogów i doskonale smakują po usmażeniu. To danie, które jest również nieco mniej kaloryczne od tradycyjnych kotletów mielonych, a także cechuje się wysoką zawartością białka, bogactwem wapnia i występowaniem wielu witamin i minerałów.
Z czym podawać kotlety twarogowe?
Rumiane kotlety twarogowe świetnie komponują się z dodatkiem ryżu, pieczonych ziemniaków oraz surówek. Doskonale pasować będzie surówka z kapusty kiszonej lub słodkawa surówka z jabłka i marchewki. Do kotletów twarogowych można podać także mieszankę pieczonych warzyw (różnych rodzajów papryki, cebuli, cukinii, bakłażana i pieczarek) lub podpieczone w naczyniu żaroodpornym ziemniaki, buraki i marchew pokrojone w talarki. Bezmięsne kotlety świetnie smakują także jako przystawka oraz można je odgrzewać następnego dnia.