Tort makaronikowy z gruszką.

Smaczny i efektowny deser, jakim jest tort makaronikowy z gruszką przygotujesz w około godzinę bez pieczenia. Składniki potrzebne do wykonania tortu nie są drogie – kupisz je w każdym sklepie spożywczym. Sprawdź, jak zrobić wyśmienity tort, krok po kroku i zaskoczyć swoich gości pysznym deserem!

Składniki – porcja na około 4 osoby:

  • 2 lub 3 dojrzałe i soczyste gruszki
  • 200 g okrągłych ciasteczek makaronikowych w dowolnym smaku – czekoladowym, waniliowym lub kawowych
  • 3 jajka
  • 200, 250 g gorzkiej czekolady
  • około 150 ml mleka
  • 250 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 cytryna

Składniki potrzebne na krem:

  • 150 ml śmietanki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka prawdziwego ( nie sztucznego ) miodu wielokwiatowego

Przygotowanie krok po kroku – tort makaronikowy z gruszką:

  1. Umyj gruszki i pozbaw je gniazd nasiennych. Następnie starannie skrop sokiem z cytryny. Dzięki temu zachowają kolor i nie ściemnieją.
  2. Z wody i 200 g cukru przygotuj cukrowy syrop. Wlej do garnuszka wodę oraz cukier i podgrzewaj, aż całość zacznie lekko wrzeć. Do wrzącego syropu włóż gruszki i gotuj przez chwilę.
  3. Do garnuszka włóż także przeciętą na pół ( wzdłuż ) laskę wanilii.
  4. Gotuj chwilę wanilię i gruszki, a następnie zdejmij z ognia i wystudź zawartość.
  5. Gorzką czekoladę roztop w kąpieli wodnej, a następnie delikatnie mieszając rózgą, wlewaj do środka ilość mleka wskazaną w przepisie.
  6. Połącz dokładnie mleko i czekoladę, a następnie wystudź.
  7. Ubij pianę z białek razem z pozostałym cukrem ( 50 g ).
  8. Żółtka roztrzep w oddzielnej misce lub garnuszku.
  9. Energicznie mieszając czekoladę z mlekiem dodawaj do garnuszka ubite białka, a następnie żółtka.
  10. Kiedy wszystkie składniki się połączą, wlej połowę masę do tortownicy, o średnicy mniej więcej 20 centymetrów.
  11. Gruszki pokrój na bardzo drobne kawałki i układaj na wylaną masę
  12. Przykryj formę folią przeznaczoną do żywności i wstaw na noc do lodówki.
  13. Następnego dnia przygotuj krem – czekoladę roztop w kąpieli wodnej i szybko ją ubijając powoli wlewaj śmietankę. Masło wyjmij wcześniej z lodówki i pozostaw, aby nabrało temperatury pokojowej. Do garnuszka z roztopioną czekoladą dodaj łyżkę masła oraz łyżkę miodu. Mieszaj do czasu, aż powstanie jednolity krem. Wyjmij z lodówki wystudzoną masę z poprzedniego dnia i przełóż na duży talerz. Do jej boków przylep makaronowe ciasteczka, wierzch posmaruj kremem czekoladowo-maślanym i udekoruj gruszką pokrojoną w podłużne plastry. Podawaj na schłodzonych talerzykach deserowych.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*