Smaczny i efektowny deser, jakim jest tort makaronikowy z gruszką przygotujesz w około godzinę bez pieczenia. Składniki potrzebne do wykonania tortu nie są drogie – kupisz je w każdym sklepie spożywczym. Sprawdź, jak zrobić wyśmienity tort, krok po kroku i zaskoczyć swoich gości pysznym deserem!
Składniki – porcja na około 4 osoby:
- 2 lub 3 dojrzałe i soczyste gruszki
- 200 g okrągłych ciasteczek makaronikowych w dowolnym smaku – czekoladowym, waniliowym lub kawowych
- 3 jajka
- 200, 250 g gorzkiej czekolady
- około 150 ml mleka
- 250 g cukru
- 1 laska wanilii
- 1 cytryna
Składniki potrzebne na krem:
- 150 ml śmietanki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka prawdziwego ( nie sztucznego ) miodu wielokwiatowego
Przygotowanie krok po kroku – tort makaronikowy z gruszką:
- Umyj gruszki i pozbaw je gniazd nasiennych. Następnie starannie skrop sokiem z cytryny. Dzięki temu zachowają kolor i nie ściemnieją.
- Z wody i 200 g cukru przygotuj cukrowy syrop. Wlej do garnuszka wodę oraz cukier i podgrzewaj, aż całość zacznie lekko wrzeć. Do wrzącego syropu włóż gruszki i gotuj przez chwilę.
- Do garnuszka włóż także przeciętą na pół ( wzdłuż ) laskę wanilii.
- Gotuj chwilę wanilię i gruszki, a następnie zdejmij z ognia i wystudź zawartość.
- Gorzką czekoladę roztop w kąpieli wodnej, a następnie delikatnie mieszając rózgą, wlewaj do środka ilość mleka wskazaną w przepisie.
- Połącz dokładnie mleko i czekoladę, a następnie wystudź.
- Ubij pianę z białek razem z pozostałym cukrem ( 50 g ).
- Żółtka roztrzep w oddzielnej misce lub garnuszku.
- Energicznie mieszając czekoladę z mlekiem dodawaj do garnuszka ubite białka, a następnie żółtka.
- Kiedy wszystkie składniki się połączą, wlej połowę masę do tortownicy, o średnicy mniej więcej 20 centymetrów.
- Gruszki pokrój na bardzo drobne kawałki i układaj na wylaną masę
- Przykryj formę folią przeznaczoną do żywności i wstaw na noc do lodówki.
- Następnego dnia przygotuj krem – czekoladę roztop w kąpieli wodnej i szybko ją ubijając powoli wlewaj śmietankę. Masło wyjmij wcześniej z lodówki i pozostaw, aby nabrało temperatury pokojowej. Do garnuszka z roztopioną czekoladą dodaj łyżkę masła oraz łyżkę miodu. Mieszaj do czasu, aż powstanie jednolity krem. Wyjmij z lodówki wystudzoną masę z poprzedniego dnia i przełóż na duży talerz. Do jej boków przylep makaronowe ciasteczka, wierzch posmaruj kremem czekoladowo-maślanym i udekoruj gruszką pokrojoną w podłużne plastry. Podawaj na schłodzonych talerzykach deserowych.
Smacznego!