Wiele wypieków może poszczycić się tym, iż na drodze ich przygotowania stworzyć można – wedle uznania – wersję słodką, która szczególnie przyciągnie do stołu dzieci, jak i wersję wytrawną, która sprawdzi się podczas uroczystego posiłku i zachwyci gości. Wśród tych wypieków znajduje się między innymi tarta. Co może przysłużyć się jako jej główny składnik, by mogła stanowić nie tylko ładny, ale również sycący i zdrowy posiłek? Na przykład brokuły, które powinny mieć swoje stałe miejsce diecie każdego człowieka.
Zielona skarbnica zdrowia
Przez wielu brokuł zwany jest „zielonym kalafiorem”, ponieważ warzywa te są „kuzynostwem”, jednak z nich dwóch delikatniejszy, a przez to smaczniejszy, jest brokuł. Można komponować go z wieloma potrawami.
Brokuł posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne. Jego spożywanie chroni przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku, reguluje poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla cukrzyków. Zawiera w sobie sulforafan, silny przeciwutleniacz, który blokuje powstawanie nowotworowych mutacji DNA oraz ułatwia likwidację komórek tworzącego się nowotworu. Sulforafan może uchronić przed rakiem prostaty, piersi, płuc i jelita grubego.
Brokuł to istna skarbnica potasu – w 100 g warzywa jest go bowiem 295 mg. Dostarcza również witaminę C, witaminę A, kwas foliowy czy też wapń.
Przez wzgląd na powyższe właściwości warto wprowadzić brokuły do swojego jadłospisu, a wytrawna tarta może być jednym z pomysłów, jak tego dokonać.
Składniki:
Ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 1 żółtko
- sól, pieprz
Nadzienie
- 1 opakowanie sera feta
- 500 g brokułów
- 1 cebula
- 4 jajka
- 150 ml śmietany 12% lub 18%
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- suszone oregano
Przygotowanie
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, jedno żółtko i zagnieść. W trakcie ugniatania dodać łyżkę wody i szczyptę soli. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na około 30 minut.
Brokuły umyć, podzielić na różyczki, podgotować kilka minut w osolonej wodzie, żeby zmiękły.
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na patelni.
Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
Ser feta pokroić w kostkę.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować. Formę do tarty wysmarować masłem, wyłożyć ciasto. Nakłuć widelcem w kilku miejscach, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, podpiec przez około 10 minut.
Wyłożyć na podpieczone ciasto zeszkloną cebulę, brokuły oraz pokrojony ser. Zalać przyprawioną masą z jajek i śmietany. Piec przez około 20-25 minut.