Szparagi i młode ziemniaki pieczone z tymiankiem

Pyszne danie idealne na wiosnę, które smakuje wszystkim przygotujesz niezwykle prosto i szybko. Sprawdź jak zrobić szparagi i młode ziemniaki pieczone z tymiankiem, krok po kroku!

Składniki, których potrzebujesz, na około dwie porcje:

  • 10 młodych ziemniaków
  • 10 zielonych szparagów
  • świeży tymianek: wystarczy kilka gałązek, tymianek możesz kupić g otowy w doniczce
  • 4 lub 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • przyprawy takie, jak: sól, pieprz czarny i wędzona papryka

Sposób przygotowania – szparagi i młode ziemniaki pieczone z tymiankiem:

  1. Ziemniaki starannie umyj. Możesz to zrobić przy pomocy miękkiej szczoteczki, ale rób to na tyle ostrożnie, aby nie naruszyć i nie zedrzeć delikatnej skórki z ziemniaków.
  2. Umyte ziemniaki osusz i pokrój w łódeczki o tej samej wielkości.
  3. Do dużej miski włóż pokrojone ziemniaki i wlej 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek, jedną łyżkę pozostaw na później. Do naczynia z ziemniakami wsyp paprykę wędzoną, sól i odrobinę czarnego pieprzu.
  4. Wymieszaj ziemniaki z przyprawami oraz oliwą.
  5. Przygotuj naczynie żaroodporne i przełóż do niego ziemniaki natarte olejem i przyprawami.
  6. Pomiędzy ziemniaki włóż gałązki świeżego tymianku oraz ząbki czosnku.
  7. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Pamiętaj jednak, że każdy piekarnik ma inną moc, dlatego czas pieczenia może być różny. Po około 15 minutach sprawdź czy ziemniaki już lekko zmiękły.
  8. Kiedy ziemniaki się pieką, przygotuj szparagi. Umyj je pod bieżącą wodą. Następnie odłam twarde końcówki.
  9. Tak przygotowane szparagi wrzuć do miseczki i zalej pozostałą łyżką oliwy z oliwek i skrop sokiem z cytryny. Dzięki cytrynie, Twoje szparagi będą miały piękny, zielony kolor.
  10. Posyp szparagi odrobiną soli i wszystko dokładnie wymieszaj.
  11. Po około piętnastu minutach otwórz piekarnik. Wyjmij naczynie żaroodporne i na ziemniaki wyłóż przyprawione szparagi.
  12. Ponownie włóż naczynie do piekarnika i piecz do momentu, w którym ziemniaki się zarumienią, a szparagi będą miękkie.
  13. Wyjmij naczynie. Gorące danie przekładaj na duże talerze i ozdabiaj gałązkami świeżego tymianku. Dla lepszego smaku możesz posypać swoją potrawę, słodką papryką.

Tą lekką i sycącą potrawę przygotujesz niezwykle szybko. Przepis możesz także dowolnie modyfikować. Szparagi i młode ziemniaki pieczone z tymiankiem smakują równie dobrze z wędzonym boczkiem lub pieczoną sztuką mięsa lub rybą, na przykład łososiem. Do dania z młodych ziemniaków i szparagów możesz również podać zsiadłe mleko, kefir lub maślankę. Do tej wiosennej potrawy możesz przygotować lekko czosnkowy sos na bazie jogurtu greckiego – taki obiad błyskawicznie zniknie z talerzy. Smacznego!

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*