Pyszne danie idealne na wiosnę, które smakuje wszystkim przygotujesz niezwykle prosto i szybko. Sprawdź jak zrobić szparagi i młode ziemniaki pieczone z tymiankiem, krok po kroku!
Składniki, których potrzebujesz, na około dwie porcje:
- 10 młodych ziemniaków
- 10 zielonych szparagów
- świeży tymianek: wystarczy kilka gałązek, tymianek możesz kupić g otowy w doniczce
- 4 lub 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- przyprawy takie, jak: sól, pieprz czarny i wędzona papryka
Sposób przygotowania – szparagi i młode ziemniaki pieczone z tymiankiem:
- Ziemniaki starannie umyj. Możesz to zrobić przy pomocy miękkiej szczoteczki, ale rób to na tyle ostrożnie, aby nie naruszyć i nie zedrzeć delikatnej skórki z ziemniaków.
- Umyte ziemniaki osusz i pokrój w łódeczki o tej samej wielkości.
- Do dużej miski włóż pokrojone ziemniaki i wlej 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek, jedną łyżkę pozostaw na później. Do naczynia z ziemniakami wsyp paprykę wędzoną, sól i odrobinę czarnego pieprzu.
- Wymieszaj ziemniaki z przyprawami oraz oliwą.
- Przygotuj naczynie żaroodporne i przełóż do niego ziemniaki natarte olejem i przyprawami.
- Pomiędzy ziemniaki włóż gałązki świeżego tymianku oraz ząbki czosnku.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Pamiętaj jednak, że każdy piekarnik ma inną moc, dlatego czas pieczenia może być różny. Po około 15 minutach sprawdź czy ziemniaki już lekko zmiękły.
- Kiedy ziemniaki się pieką, przygotuj szparagi. Umyj je pod bieżącą wodą. Następnie odłam twarde końcówki.
- Tak przygotowane szparagi wrzuć do miseczki i zalej pozostałą łyżką oliwy z oliwek i skrop sokiem z cytryny. Dzięki cytrynie, Twoje szparagi będą miały piękny, zielony kolor.
- Posyp szparagi odrobiną soli i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Po około piętnastu minutach otwórz piekarnik. Wyjmij naczynie żaroodporne i na ziemniaki wyłóż przyprawione szparagi.
- Ponownie włóż naczynie do piekarnika i piecz do momentu, w którym ziemniaki się zarumienią, a szparagi będą miękkie.
- Wyjmij naczynie. Gorące danie przekładaj na duże talerze i ozdabiaj gałązkami świeżego tymianku. Dla lepszego smaku możesz posypać swoją potrawę, słodką papryką.
Tą lekką i sycącą potrawę przygotujesz niezwykle szybko. Przepis możesz także dowolnie modyfikować. Szparagi i młode ziemniaki pieczone z tymiankiem smakują równie dobrze z wędzonym boczkiem lub pieczoną sztuką mięsa lub rybą, na przykład łososiem. Do dania z młodych ziemniaków i szparagów możesz również podać zsiadłe mleko, kefir lub maślankę. Do tej wiosennej potrawy możesz przygotować lekko czosnkowy sos na bazie jogurtu greckiego – taki obiad błyskawicznie zniknie z talerzy. Smacznego!