Szaszłyki z klopsem są idealnym daniem nie tylko na obiad. Potrawa ta jest doskonała także na grilla. Do szaszłyków możesz podawać pieczone ziemniaki, ryż na sypko lub pieczywo, takie jak bagietka. Szaszłyki świetnie smakują z surówkami lub zieloną sałatą z winegretem. Sprawdź, jak przygotować wyśmienite szaszłyki krok po kroku i cieszyć się smakowitym obiadem!
Składniki potrzebne do przygotowania szaszłyków:
- kilogram zmielonej szynki wieprzowej lub innego mięsa mielonego
- 1 jajko ( nie zawsze jest konieczne, jeśli mięso dobrze się łączy, możesz zupełnie zrezygnować z jajka w przepisie, podobnie jak z tartej bułki )
- 1 dorodna cukinia
- 1 papryka – możesz dla lepszego efektu użyć papryki czerwonej i żółtej
- 4 lub 5 średnich pieczarek
- szczypiorek
- gałązka mięty
- 3 lub 4 ząbki czosnku, według tego, jak bardzo lubisz wyrazisty smak
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
- zioła prowansalskie
- olej
- zioła prowansalskie
- połowa puszki ananasa
Uwaga: Przepis możesz dowolnie modyfikować. Jeśli masz inne preferencje co do warzyw, możesz użyć swoich ulubionych, zamiast tych podanych w przepisie.
Sposób przygotowania – szaszłyki z klopsem krok po kroku:
- Mięso mielone wyłóż do dużej miski.
- Dodaj zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. Całość wymieszaj.
- Wbij do miski z mięsem jajko.
- Przez specjalną praskę przeciśnij czosnek lub posiekaj go razem ze szczypiorkiem i gałązką mięty ostrym nożem na bardzo drobne kawałki. Dodaj do mięsa mielonego. Ponownie wymieszaj.
- Cukinię i pieczarki pokrój w odpowiednio grune plastry, tak aby możliwe było nabijanie tych warzyw na patyczki do szaszłyków.
- Skrop olejem lub oliwą z oliwek cukinię i pieczarki, a także posyp je odrobiną słodkiej papryki. Jeśli wolisz wersję na ostro, słodką paprykę zastąp papryką ostrą.
- Ananasa wyjmij z puszki i starannie odsącz. Jeden plaster przekrajaj na cztery równe części.
- Przygotuj długie, drewniane patyczki do szaszłyków.
- Z mięsa mielonego formuj niewielkie kuleczki. Jeśli mięso się rozpada, do masy musisz dodać odrobinę tartej bułki. Nie przesadzaj jednak z ilością, ponieważ jeżeli zamierzasz szaszłyki grillować, nie piec, mogą się one przypalić.
- Nabijaj kulki z mięsa na przemian z warzywami.
- Grilluj, od czasu do czasu przewracając je na ruszcie, tak, aby przypiekały się dosyć równomiernie.
Szaszłyki z klopsem możesz serwować razem z ostrą musztardą lub ketchupem. Do tego typu dań z grilla doskonale smakuje schłodzona szklaneczka jasnego piwa pils. Smacznego!