Lato ze swoimi wysokimi temperaturami nie sprzyja chęci stania przez dłuższy czas przy garnkach, to również nie pora, by katować swój żołądek ciężkostrawnymi potrawami. Letni obiad powinien być smaczny, ale nie obciążający. Jaki pomysł na obiad na lato może się sprawdzić? Warto sięgnąć po sezonowe warzywa i stworzyć na przykład leczo z dodatkiem smacznej cukinii, które nasyci, a przy tym będzie lekkie.
Czar letnich warzyw
Jak przekonuje wielu dietetyków, jeżeli chcemy dbać o dietę i wprowadzić do niej więcej warzyw i owoców, najlepszym rozwiązaniem jest sięganie po te, które właśnie się pojawiają. W sezonie są one nie tylko tańsze, ale i lepsze w smaku, co wyraźnie czuć w przygotowywanych potrawach.
Jedną z nich jest leczo – węgierski specjał, którego bazę stanowią sparzone i obrane ze skóry pomidory nadające barwę całemu daniu. Poza nimi w naczyniu znajdują się papryka w różnych kolorach i cukinia – a każda z nich dostarcza cennych witamin i minerałów – oraz mięso w postaci kiełbasy, która przyczynia się do wystąpienia białka w potrawie.
Leczo można doprawić pod siebie, sprawić, by było ostrzejsze za sprawą pieprzu cayenne, bez niego jest za to idealne również dla dzieci, które w ten sposób przekonają się, że warzywa wcale nie są nudne.
Składniki:
- 6 papryk (2 czerwone, 2 zielone, 2 żółte)
- 2 średnie cukinie
- 500 g pieczarek
- 500 g pomidorów krojonych, bez skórki
- 4 duże cebule
- 2 długie laski kiełbasy, np. podwawelskiej
- mały słoiczek przecieru pomidorowego
- płaska łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie
Cebulę pokroić w grubą kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę lekko podsmażyć, po czym dodać do niej pieczarki i przesmażyć całość.
Na osobnej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę (na niedużej ilości oleju).
Cukinię obrać ze skóry, wydrążyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Przełożyć ją do dużego garnka z małą ilością wody, już wrzącej, i prażyć ją przez chwilę. Kiedy już będzie miękka dodać pomidory. Gotować całość aż pomidory zmiękną, po czym dodać podsmażone pieczarki z cebulą, podsmażoną kiełbasę oraz paprykę pokrojoną na kawałki. Doprawić papryką w proszku oraz solą i pieprzem. Całość zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy, wymieszać, raz jeszcze zagotować i trzymać na małym ogniu kolejne 5-10 minut.
Podawać w miskach lub głębokich talerzach, opcjonalnie można jeść z pieczywem.