Sernik z kokosem i cytryną

Pyszny i sycący deser, jakim jest sernik z kokosem i cytryną smakuje każdemu. Jego wyrazisty, kokosowy smak przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym łasuchom. Dowiedz się, jak zrobić wyśmienity sernik z kokosem i cytryną i przeczytaj poniższy przepis!

Składniki na sernik z kokosem z dodatkiem cytryny:

Ciasto:

  • 200 g prawdziwego, dobrej jakości masła – im lepsze masło, tym smaczniejsze ciasto
  • 3 jajka
  • 100 g białego cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • około 50 g kokosa
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 1,5 kilograma śmietankowego sera
  • 250 g cukru, możesz jednak zmniejszyć te proporcje i dodać nieco mniej cukru, na przykład 150 lub 200 g
  • 6 jajek
  • 330 ml śmietanki 30%
    sok wyciśnięty z dwóch cytryn
  • 3 waniliowe budynie, najlepiej jeśli nie są to gotowe budynie do wymieszania z wodą, ale takie, które należy przygotować z mlekiem
  • 100 g kokosa

Składniki na polewę śmietanową:

  • 250 ml śmietany 18%
  • 100 g kokosa
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżka startej skórki z cytryny

Sposób przygotowania – sernik z kokosem i cytryną:

  1. Zmiksuj jajka z cukrem i masłem. Kiedy masa będzie puszysta, przesiej do niej mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do mąki pszennej i proszku do pieczenia możesz dodać odrobinę, ale nie więcej jak małą szczyptę soli. Sól podbija działanie proszku do pieczenia.
  2. Zmiksuj całość na niskich obrotach miksera.
  3. Przygotuj blaszkę – wyłóż ją papierem do pieczenia i wlej ciasto na blachę.
  4. Zmiksuj jajka z cukrem w ilości przeznaczonej na masę serową. Dodaj ser.
  5. Przygotuj budyń i wymieszaj go ze śmietanką. Dodaj do tego kokosa, soku z cytryny i ponownie zmiksuj, ale nie dopuść do zapowietrzenia masy. Kiedy masa będzie zbyt napowietrzona, ciasto nie urośnie należycie lub będzie mało klarowne.
  6. Masę wylej na blaszkę z ciastem i wyrównaj starannie.
  7. Nagrzej piekarnik do około 175 stopni Celsjusza. Pamiętaj, że każdy piekarnik ma inną moc, wobec czego czas pieczenia może być różny. Aby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone zastosuj suchy patyczek – jeśli ciasto się nie przykleja, powinno być gotowe. Piecz koło godzinę.
  8. Na gorący sernik nałóż polewę śmietanową: wymieszaj śmietankę, startą skórkę z cytryny, kokosa oraz cukier puder i polej ciasto.

Gotowy wypiek posyp wiórkami kokosowymi. Ciasto podawaj, kiedy całkowicie ostygło lub jest lekko ciepłe. Deser ten smakuje doskonale z kubkiem świeżego mleka lub filiżanką ulubionej, owocowej herbaty. Smacznego!

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*