Pyszny i sycący deser, jakim jest sernik z kokosem i cytryną smakuje każdemu. Jego wyrazisty, kokosowy smak przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym łasuchom. Dowiedz się, jak zrobić wyśmienity sernik z kokosem i cytryną i przeczytaj poniższy przepis!
Składniki na sernik z kokosem z dodatkiem cytryny:
Ciasto:
- 200 g prawdziwego, dobrej jakości masła – im lepsze masło, tym smaczniejsze ciasto
- 3 jajka
- 100 g białego cukru
- 350 g mąki pszennej
- około 50 g kokosa
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 1,5 kilograma śmietankowego sera
- 250 g cukru, możesz jednak zmniejszyć te proporcje i dodać nieco mniej cukru, na przykład 150 lub 200 g
- 6 jajek
- 330 ml śmietanki 30%
sok wyciśnięty z dwóch cytryn - 3 waniliowe budynie, najlepiej jeśli nie są to gotowe budynie do wymieszania z wodą, ale takie, które należy przygotować z mlekiem
- 100 g kokosa
Składniki na polewę śmietanową:
- 250 ml śmietany 18%
- 100 g kokosa
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżka startej skórki z cytryny
Sposób przygotowania – sernik z kokosem i cytryną:
- Zmiksuj jajka z cukrem i masłem. Kiedy masa będzie puszysta, przesiej do niej mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do mąki pszennej i proszku do pieczenia możesz dodać odrobinę, ale nie więcej jak małą szczyptę soli. Sól podbija działanie proszku do pieczenia.
- Zmiksuj całość na niskich obrotach miksera.
- Przygotuj blaszkę – wyłóż ją papierem do pieczenia i wlej ciasto na blachę.
- Zmiksuj jajka z cukrem w ilości przeznaczonej na masę serową. Dodaj ser.
- Przygotuj budyń i wymieszaj go ze śmietanką. Dodaj do tego kokosa, soku z cytryny i ponownie zmiksuj, ale nie dopuść do zapowietrzenia masy. Kiedy masa będzie zbyt napowietrzona, ciasto nie urośnie należycie lub będzie mało klarowne.
- Masę wylej na blaszkę z ciastem i wyrównaj starannie.
- Nagrzej piekarnik do około 175 stopni Celsjusza. Pamiętaj, że każdy piekarnik ma inną moc, wobec czego czas pieczenia może być różny. Aby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone zastosuj suchy patyczek – jeśli ciasto się nie przykleja, powinno być gotowe. Piecz koło godzinę.
- Na gorący sernik nałóż polewę śmietanową: wymieszaj śmietankę, startą skórkę z cytryny, kokosa oraz cukier puder i polej ciasto.
Gotowy wypiek posyp wiórkami kokosowymi. Ciasto podawaj, kiedy całkowicie ostygło lub jest lekko ciepłe. Deser ten smakuje doskonale z kubkiem świeżego mleka lub filiżanką ulubionej, owocowej herbaty. Smacznego!