Ryba w pomidorach

Ryba w pomidorach kojarzy się przede wszystkim ze świętami. Jednak danie to podasz także podczas innych okazji, jak choćby imieniny, Andrzejki czy jubileusz. Sprawdź jak przygotować wyśmienitą rybę w pomidorach oraz jakie produkty do zrobienia tej potrawy będą Ci potrzebne!

Składniki:

  • 1 kilogram białej ryby, może to być dorsz, mintaj lub sola
  • 2 szklanki pasty pomidorowej
  • jedna szklanka wody
  • 4 łyżki oleju
  • 3 cebule
  • 4 łyżki stołowe mąki pszennej
  • 3 lub 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z wyciśniętej pomarańczy
  • 1 łyżka masła najlepszej jakości
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 5 listków laurowych
  • 4 ziela angielskie
  • przyprawy, takie jak sól i czarny pieprz, może być świeżo zmielony

Jeśli chcesz i lubisz nieco egzotyczny posmak tradycyjnych potraw, do ryby w pomidorach możesz dodać też odrobinę curry.

Sposób przygotowania – ryba w pomidorach krok po kroku

  • Umyj i starannie osusz filety z ryby. Możesz w tym celu użyć papierowego ręcznika, który doskonale chłonie wilgoć, uważaj jednak, aby mokry papier nie przywierał do filetów.
  • Filety z ryby pokrój na mniejsze kawałki. Przypraw je papryką słodką i papryką ostrą. Pokrop delikatnie sokiem z wyciśniętej pomarańczy i odstaw na desce.
  • Następnie każdy kawałek przyprawionej ryby dokładnie obtaczaj w mące. Nie rób jednak zbyt grubej warstwy – ryba wówczas nie będzie smaczna, ale gumowata.
  • Rozgrzej na patelni najlepszej jakości masło lub olej. Tłuszcz zwierzęcy, taki jak smalec nie jest polecany do smażenia ryb. Smaż filety na złoty kolor.
  • Wykładaj usmażone filety na duży talerz. Usmażoną rybę możesz przełożyć też na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.
  • Cebulę pokrój w piórka i podsmażaj do momentu aż się zeszkli. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Pamiętaj, że każdy piekarnik ma inną moc.
  • Do zeszklonej na patelni cebuli dodaj wodę, nie większą ilość niż jest wskazana w przepisie, w innym wypadku Twój sos będzie po prostu za rzadki.
  • Do patelni z cebulą i wodą dodaj pastę pomidorową liście laurowe i ziele angielskie, a także jeśli chcesz curry. Nie zapomnij o cukrze. Im więcej go dodasz, tym delikatniejszy smak ryby w pomidorach uzyskasz. Gotuj całość przez kilka chwil.
  • Rybę wyłóż na dużą blaszkę i zalej powstałym na patelni sosem. Piecz we wskazanej powyżej temperaturze przez około 15, maksymalnie 25 minut, tak aby sos zapiekł się na filetach rybnych, ale równocześnie, aby potrawa nie przypaliła się. Danie to doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*