Ryba w galarecie to tradycyjne danie, które w różnych regionach Polski serwowane jest w okresie bożonarodzeniowym. To nie tylko klasyczna potrawa świąteczna, ale również świetny pomysł na urozmaicenie codziennego menu. Ryba w galarecie jest wyjątkowo smaczna, zdrowa i sycąca, to doskonały zamiennik kalorycznych, smażonych filetów.
Jaką rybę wybrać?
1. Karp
Karp w galarecie przygotowywany jest głównie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Słodkawe, nieco tłuste mięso jest wyjątkowo bogate w kwasy omega-3 i omega-6, które świetnie wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu.
2. Sandacz
Mięso z sandacza jest jasne, chude i wyjątkowo smaczne, przypadnie do gustu nawet największym smakoszom. Zawiera bardzo dużą ilość witaminy D, która poprawia odporność oraz wpływa na kości i stawy. Ze względu na swoją niską zawartość tłuszczu, ryba ta polecana jest osobom będącym na diecie odchudzającej.
3. Okoń
Filet z okonia to mięso chude, jasne i niskokaloryczne. Stanowi świetne źródło witaminy A, które wspomaga wzrok oraz poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. W mięsie z okonia występuje duża zawartość kwasów omega-3 i omega-6, a także ważnego dla działania układu odpornościowego selenu.
4. Leszcz
Leszcze to wyjątkowo niedoceniane ryby – zwykle kupić je można bezpośrednio od rybaków na giełdach rybnych i targach. Ta ryba świetnie nadaje się do przyrządzania w galarecie, zawiera także mnóstwo wartości odżywczych. Mięso z leszcza jest lekkostrawne, jasne i chude, zawiera dużą ilość witamin z gruby B, jest również świetnym źródłem potasu, selenu i wapnia.
Przepis na rybę w galarecie
Składniki:
- 1 filet ze świeżej ryby (np. z leszcza, okonia, karpia lub sandacza)
- 3 marchewki
- 3 pietruszki
- 1 por
- 1 seler
- posiekana natka pietruszki
- żelatyna
- ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pietruszkę, marchew, por i seler obrać, włożyć do garnka i zalać około 4l wody. Dodać przyprawy i gotować około 2h tak, by powstał esencjonalny wywar warzywny. Do wywaru włożyć filety rybne i gotować kolejne 30min na niewielkim ogniu. Odłowić rybę i warzywa, pokroić w mniejsze kawałki i ułożyć w foremce lub w płaskim naczyniu żaroodpornym. Wywar przecedzić, doprawić według uznania cukrem i solą, dodać niewielką ilość żelatyny, a następnie powstałą mieszaniną zalać rybę i jarzyny. Potrawę udekorować posiekaną natką pietruszki. Opcjonalnie można dodać pokrojoną w piórka cebulę, groszek zielony, kukurydzę oraz wybrane świeże zioła. Naczynie schłodzić w lodówce do uzyskania odpowiedniej, galaretowatej konsystencji glazury.
Ryba w galarecie świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe z dodatkiem lekkich sałatek ze świeżych warzyw. To także doskonały pomysł na przystawkę – wystarczy odrobina octu i świeżo zmielonego pieprzu, by cieszyć się wspaniałym smakiem rybnej galarety.