Ryba duszona w jarzynach

Ryba duszona w jarzynach to zdrowa i ciekawa propozycja na rodzinny obiad. Rybie mięso jest stosunkowo niskokaloryczne, wyjątkowo zdrowe i smaczne. Świetnie komponuje się z lekkimi surówkami i sałatkami ze świeżych warzyw oraz ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Szczególnie zdrowe jest mięso z ryby gotowane, pieczone lub duszone z dodatkiem aromatycznych, pełnych witamin i minerałów, warzyw.

Najzdrowsze ryby na polskich stołach

1. Łosoś

Filety z łososia świetnie nadają się do duszenia. Tłusta ryba zawiera bardzo dużą ilość drogocennych kwasów omega-3 i omega-6, które poprawiają pamięć i funkcjonowanie mózgu. Mięso z łososia bogate w witaminy z grupy B, które odpowiadają za właściwe działanie układu odpornościowego oraz nerwowego.

2. Dorsz

Dorsz to morska ryba, która charakteryzuje się białym, chudym i smacznym mięsem. Zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz aminokwasów egzogennych czyli takich, które muszą być dostarczane do organizmu wraz z pożywieniem. Mięso z dorsza to także świetne źródło selenu i potasu, które zbawiennie wpływają na układ krwionośny i pracę serca.

3. Morszczuk

Mięso z morszczuka jest dosyć chude i niskokaloryczne. To bogate źródło kwasów DHA, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnego wapnia – 100g ryby pokrywa ponad 40% dziennego zapotrzebowania na ten minerał. Mięso z morszczuka to także świetne źródło fosforu, potasu i witamin z grupy B.

Przepis na rybę duszoną w jarzynach

Składniki:

  • 2 filety z morszczuka, dorsza, łososia lub innej ryby
  • 1 marchew
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 średnia cebula
  • puszka groszku zielonego
  • posiekana natka pietruszki
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, papryka słodka

Przygotowanie:

Na głębokiej patelni podsmażyć pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, cebulę i papryki. Podlać odrobiną wody, dodać przyprawy i dusić około 20min. Po tym czasie na patelnię włożyć pokrojone w niewielkie kawałki filety z ryby. Dodać groszek z puszki i dusić przez kolejne 30 minut. Do potrawy można dodać również inne warzywa, takie jak kukurydza konserwowa, mrożona lub świeża fasolka szparagowa, pieczarki czy pokrojone w kostkę pomidory. Gotową rybę udekorować odrobiną posiekanej natki pietruszki. Potrawę podawać z ugotowanym ryżem długoziarnistym lub z dodatkiem pieczonych ziemniaków oraz z lekkimi surówkami na bazie kiszonej kapusty, startej marchewki i jabłka.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*