Risotto to tradycyjna potrawa włoska, której bazą jest specjalny, kleisty ryż. Tradycyjnie dodaje się do niego różnego rodzaju warzywa, grzyby, mięsa, a także ryby i owoce morza. Kwintesencją jest bogaty aromat wina i włoskich przypraw. Choć przygotowanie idealnego risotto może być nieco czasochłonne, jego wspaniały smak wynagradza czas spędzony w kuchni.
Risotto – czy jest zdrowe?
Podstawą risotto jest biały, dosyć kleisty ryż o charakterystycznym smaku i konsystencji. Biały ryż jest lekkostrawny, niskokaloryczny i delikatny dla żołądka, sprawdza się u osób, które borykają się z różnymi problemami trawiennymi. Zawiera dużą ilość różnych pierwiastków mineralnych, m.in. potasu regulującego ciśnienie krwi czy fosforu, który wspomaga działanie układu nerwowego. Regularne spożywanie jasnego ryżu minimalizuje niebezpieczeństwo wystąpienia różnych schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Do risotta tradycyjnie dodaje się dużą ilość warzyw, które są prawdziwą bombą witaminową, a także zdrowe mięso z ryb lub drobiu, które jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka i wartościowych kwasów tłuszczowych. Risotto często podawane jest także z grzybami, które wykazują działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, a także zawierają dużą ilość minerałów.
Przepis na risotto z zielonym groszkiem i szparagami
Składniki:
- szparagi zielone 10-12 sztuk
- puszka zielonego groszku
- 1 cebula
- oczyszczona i pokrojona w kostkę pierś z kurczaka lub indyka
- ryż do risotto
- 1/4 kostki masła
- 100ml białego wytrawnego wina
- odrobina oliwy
- 2 szklanki wywaru jarzynowego lub drobiowego
Przygotowanie:
Na odrobinie masła zeszklić cebulę i lekko podsmażyć szparagi. Oddzielnie usmażyć mięso z kurczaka lub indyka na oliwie. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać resztę masła i chwilę podsmażyć ryż. Dolać wino i chwilę podduszać na małym ogniu. Gdy ryż całkowicie wchłonie wino (a alkohol w całości się wygotuje), na patelnię wlać szklankę bulionu, dodać mięso, podsmażone warzywa i groszek zielony, a także odrobinę przypraw do smaku: sól, pieprz i wybrane świeże zioła. Dodawać kolejne porcje wywaru po wchłonięciu przez ryż. Gdy ryż będzie miękki danie można udekorować natką pietruszki, miętą, świeżą kolendrą lub odrobiną szafranu.
Do risotto ze szparagami można opcjonalnie dodać także inne warzywa (np. pokrojoną w drobną kostkę marchewkę), mięso z chudych ryb lub grzyby. Doskonale smakuje jako całościowe danie, jako dodatek można podać lekką sałatę ze śmietaną lub surówkę z kapusty pekińskiej.