Pulpety z warzywami.

Obiad dla rodziny

Przygotowywanie posiłków dla rodziny jest często wyzwaniem ze względu na dopasowanie menu do poszczególnych członków rodziny. Szczególnie trudne jest przygotowanie posiłków zawierających warzywa, gdy jesteśmy rodzicami. Dzieci bardzo często unikają jedzenia zdrowych warzyw i owoców, dlatego dla każdej mamy wspaniałymi przepisami okazują się te, w których warzywa są ukryte przed wzrokiem małych niejadków. Jednym z takich przepisów będzie zaprezentowana przez nas propozycja na pulpety z warzywami. Na pewno sprawdzą się one w każdym domu, w którym mieszkają dzieci.

Niezbędne produkty

Do przygotowania naszych pulpetów potrzebować będziesz:

  • mięso mielone wieprzowe – 400 g,
  • bułka tarta – 5 płaskich łyżek,
  • woda – 6 łyżek,
  • mąka pszenna – 3 łyżki,
  • jajo kurze – 1 sztuka
  • oraz sól i pieprz do smaku.

Przygotuj również

  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki
  • oraz 1 jasną część pora.
  • Zaopatrz się również w natkę pietruszki – około jednej łyżki,
  • koperek posiekany – jedna łyżka
  • oraz pół łyżeczki suszonego lubczyku.

Sposób przygotowania pulpecików

Sposób przygotowania naszych pulpecików jest naprawdę bardzo prosty i nie wymaga od nas dużej ilości czasu. Umyte i obrane marchewki oraz pietruszkę trzemy na tarce o grubych oczkach. Pora drobno kroimy. Do rondelka lub głębokiej patelni wlewamy 2 szklanki wody, następnie dodajemy warzywa, zieleninę oraz lubczyk. Wszystko powoli doprowadzamy do wrzenia. W między czasie bułkę tartą mieszamy z wodą. Dodajemy do niej mięso mielone, jajko, sól oraz pieprz. Dokładnie wyrabiamy i z przygotowanej masy formujemy klopsiki i wkładamy je do gotujących się warzyw. Klopsiki dusimy przez około 20-30 minut. W razie potrzeby powinniśmy dodać dodatkową porcję wody. Gotowa klopsiki warto posypać koperkiem. Możemy podać je z ziemniakami i buraczkami lub inną surówką.
Jest to pyszna i delikatna potrawa, która na pewno sprosta wymaganiom wymagających smakoszy, którymi są dziećmi. Pulpeciki z warzywami możemy podać również kolejnego dnia, dlatego danie to idealnie sprawdzi się w tygodniu, gdy nie mamy wystarczającej ilości czasu na przygotowywanie świeżych obiadów. Warto pamiętać, iż możemy zamknąć pulpeciki w słoiczkach i zostawić je na późniejszy obiad. Jesteśmy pewni, że nasza propozycja zachwyci wasze podniebienia i stanie się częstym gościem w waszym domu. Dzięki tym pulpecikom warzywa staną się przyjaciółmi naszych dzieci i bardzo chętnie będą one zjadały je z uśmiechem na twarzy. W ten sposób zadbamy o ich zdrowie.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*