Pomysł na zdrowe pierogi

Pierogi to jedno z najbardziej lubianych przez Polaków dań, które z wieloma farszami podbiły i wciąż podbijają serca kolejnych pokoleń. Na słodko lub na słono – nie ma to większego znaczenia, gdyż pierogi kochane są coraz bardziej także przez zagranicznych turystów. Czy mogą jednak być zdrowe? Oczywiście! A wszystko to za sprawą farszu. Jeżeli chce się wraz z pierogami dostarczyć sobie wiele witamin, warto sięgnąć po pierogi z grochem i jarmużem.

Zdrowie w pierogach

O dobroczynnych właściwościach grochu i jarmużu nie trzeba przekonywać. Ten drugi staje się coraz bardziej popularny, wykorzystuje się go bowiem w zielonych koktajlach i smoothie, które mają oczyścić organizm z toksyn.
Jarmuż bowiem jest źródłem cennego błonnika pokarmowego, przeciwutleniaczy. Groch zaś to doskonałe źródło białka – budulca ludzkiego organizmu, którego w diecie nie może zabraknąć.

Chcąc zjeść coś pysznego i znanego, a przy tym dostarczyć sobie cennych składników odżywczych, warto skusić się na pierogi z grochem i jarmużem.

Składniki:

Ciasto:

• 3 szklanki mąki pszennej typu 500
• 1 szklanka gorącej wody
• szczypta soli
• 2 łyżki oleju rzepakowego

Farsz:

• 2 łyżki solonego masła
• 1 szklanka łuskanego grochu
• pół kilograma ziemniaków
• 250 g jarmużu
• 5 ząbków czosnku
• 1 duża cebula
• papryczka chili
• sól
• pieprz

Wykonanie:

Groch należy dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie zalać go zimną wodą i odstawić na całą noc do lodówki. Po tym czasie wypłukać go ponownie pod bieżącą wodą. Groch zalać ponownie wodą, posolić i gotować do miękkości. Gdy ziarna będą ugotowane i miękkie, przecedzić je przez sitko.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w ćwiartki i ugotować w osolonej wodzie.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
Jarmuż wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć. Usunąć grube łodyżki, pokroić w paski.
Ziemniaki i groch przekręcić przez maszynkę, wymieszać do połączenia się.
Cebulę podsmażyć na maśle, dodać pokrojony jarmuż, posiekany czosnek i papryczkę chili (wedle własnych preferencji można dodać papryczkę chili wraz z pestkami lub bez). Wszystkie składniki smażyć na niewielkim ogniu do uzyskania miękkości, cały czas mieszając. Doprawić wedle uznania.
Podsmażaną cebulę, jarmuż, czosnek, chili dodać do masy grochowo-ziemniaczanej. Całość wymieszać do połączenia się składników. Ewentualnie doprawić farsz do smaku wedle uznania.
Ciasto na pierogi rozwałkować na grubość około pół centymetra, posypać mąką, szklanką wykrawać koła. Na środek okręgu z ciasta nałożyć farsz i zalepić brzegi.
W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Wrzucić do niej pierogi i gotować około 3 – 4 minuty, aż do wypłynięcia.
Podawać ze skwarkami, smażoną cebulą, natką pietruszki i stopionym masłem.

 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*