Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska to prawdziwie światowe danie. Serwowana jest w wielu państwach europejskich – szczególnie często możemy na nią trafić w restauracjach Beneluxu i krajach skandynawskich. Jej różnych odmian spróbujemy w krajach Ameryki Południowej (m.in. w Argentynie i Chile), a nawet w Azji Południowo-Wschodniej. Popularny klops – bo tak brzmi inna nazwa tej potrawy – przygotowywany jest na różne sposoby i charakteryzuje się odmiennym smakiem.

Przepis na pieczeń rzymską

Składniki:

  • 1kg mięsa mielonego (np. łopatki wieprzowej)
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 surowe jajka
  • 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, tymianek, cząber
  • łyżka musztardy
  • łyżka chrzanu
  • 5 łyżek bułki tartej
  • masło klarowane

Przygotowanie:

  1. Mięso mielone dokładnie wymieszaj z zeszkloną na maśle cebulą, przetartym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Dodaj także musztardę i chrzan.
  2. Podłużną formę posmaruj masłem klarowanym i posyp niewielką ilością bułki tartej.
  3. Wyłóż połowę masy mięsnej do formy, a na niej ułóż jajka na twardo lekko je wbijając, by utrzymały się w jednym miejscu.
  4. Na jajka wyłóż resztę mięsa i lekko je dociśnij tak, by pozbyć się resztek powietrza.
  5. Potrawę należy piec w temperaturze 180 stopni (górne i dolne grzanie) przez około 1h. Na ostatnie minuty można włączyć termoobieg w celu zarumienienia górnej części klopsa.

Z czym podawać pieczeń rzymską?

Pieczeń rzymska świetnie komponuje się z delikatnymi, kremowymi sosami na bazie bulionu, pieczarek lub grzybów. Można podawać ją z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, a także z tradycyjnymi surówkami z kapusty kiszonej lub pekińskiej. Wspaniałym dodatkiem będzie również marchewka z groszkiem. Pieczeń rzymska nadaje się do serwowania na ciepło jako odświętne danie obiadowe, a także na zimno jako przystawka lub dodatek do kanapek.

Jakie mięso wybrać do pieczeni rzymskiej? Należy pamiętać, by miało dosyć dużą zawartość tłuszczu. Może to być mięso wieprzowe (np. łopatka), a także mieszanka mięsa wieprzowego i wołowego. Alternatywą może być mięso z jagnięciny, z której przygotowuje się klopsy m.in. w krajach bałkańskich. W przypadku mało tłustej odmiany mięsa, podczas mielenia można dodać nieco słoniny, która zapewni odpowiednią konsystencję pieczeni. Dodatkowo do mięsa można dodać także inne dodatki np. wędzoną szynkę, kiszone ogórki, boczek, a nawet rodzynki czy oliwki, które sprawią, że nasze danie zyska śródziemnomorskiego charakteru.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*