Pieczeń rzymska to prawdziwie światowe danie. Serwowana jest w wielu państwach europejskich – szczególnie często możemy na nią trafić w restauracjach Beneluxu i krajach skandynawskich. Jej różnych odmian spróbujemy w krajach Ameryki Południowej (m.in. w Argentynie i Chile), a nawet w Azji Południowo-Wschodniej. Popularny klops – bo tak brzmi inna nazwa tej potrawy – przygotowywany jest na różne sposoby i charakteryzuje się odmiennym smakiem.
Przepis na pieczeń rzymską
Składniki:
- 1kg mięsa mielonego (np. łopatki wieprzowej)
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 2 surowe jajka
- 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
- 4 ząbki czosnku
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, tymianek, cząber
- łyżka musztardy
- łyżka chrzanu
- 5 łyżek bułki tartej
- masło klarowane
Przygotowanie:
- Mięso mielone dokładnie wymieszaj z zeszkloną na maśle cebulą, przetartym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Dodaj także musztardę i chrzan.
- Podłużną formę posmaruj masłem klarowanym i posyp niewielką ilością bułki tartej.
- Wyłóż połowę masy mięsnej do formy, a na niej ułóż jajka na twardo lekko je wbijając, by utrzymały się w jednym miejscu.
- Na jajka wyłóż resztę mięsa i lekko je dociśnij tak, by pozbyć się resztek powietrza.
- Potrawę należy piec w temperaturze 180 stopni (górne i dolne grzanie) przez około 1h. Na ostatnie minuty można włączyć termoobieg w celu zarumienienia górnej części klopsa.
Z czym podawać pieczeń rzymską?
Pieczeń rzymska świetnie komponuje się z delikatnymi, kremowymi sosami na bazie bulionu, pieczarek lub grzybów. Można podawać ją z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, a także z tradycyjnymi surówkami z kapusty kiszonej lub pekińskiej. Wspaniałym dodatkiem będzie również marchewka z groszkiem. Pieczeń rzymska nadaje się do serwowania na ciepło jako odświętne danie obiadowe, a także na zimno jako przystawka lub dodatek do kanapek.
Jakie mięso wybrać do pieczeni rzymskiej? Należy pamiętać, by miało dosyć dużą zawartość tłuszczu. Może to być mięso wieprzowe (np. łopatka), a także mieszanka mięsa wieprzowego i wołowego. Alternatywą może być mięso z jagnięciny, z której przygotowuje się klopsy m.in. w krajach bałkańskich. W przypadku mało tłustej odmiany mięsa, podczas mielenia można dodać nieco słoniny, która zapewni odpowiednią konsystencję pieczeni. Dodatkowo do mięsa można dodać także inne dodatki np. wędzoną szynkę, kiszone ogórki, boczek, a nawet rodzynki czy oliwki, które sprawią, że nasze danie zyska śródziemnomorskiego charakteru.