Makaron spaghetti jest jednym z najczęstszym wyborów na szybki, a przy tym smaczny obiad. To danie włoskiej kuchni podawane jest nie tylko w restauracjach, ale i w wielu domach na świecie w różnych wariacjach, ponieważ sprawdza się on z wieloma dodatkami i po prostu smakuje wszystkim. Czy da się coś zaoszczędzić na przygotowaniu makaronu spaghetti i wciąż cieszyć znakomitym posiłkiem? Tak, można się bowiem skusić na spaghetti bolognese, którego przygotowanie zajmie zaledwie pół godziny.
Bolognese po studencku
Można się śmiać, że studenci swoje posiłki starają się przygotować jak najmniejszym kosztem, a to nie przynosi ze sobą zazwyczaj wartościowych składników, jednak przygotowanie dobrego makaronu spaghetti jest także w ich zasięgu i na ich kieszeń, a korzystając z poniższego przepisu, można mieć obiad dla kilku osób lub na kilka dni.
Dodatek pomidorów przyniesie ze sobą nie tylko smak, ale też podbije ilość i znaczenie wartości odżywczych – pomidory stanowią źródło likopenu, organicznego związku o działaniu przeciwutleniającym. Ich jedzenie wyraźnie zmniejsza ryzyko zawału serca, poprawia trawienie, wzmacnia odporność, chroni również przed szkodliwym wpływem słońca. Pomidory dostarczają organizmowi witaminy A, C, E, błonnik czy potas.
Wszystkie składniki na to oszczędne spaghetti kupić można w jednym sklepie, nie są one także produktami z wyższej półki, więc – co za tym idzie – na każdą, nawet studencką kieszeń.
Składniki:
- 500 g makaronu spaghetti
- 1 łyżka oleju
- sól
Sos
- 1,5 łyżki oleju
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów krojonych
- cukier, sól, pieprz
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 100 g sera edam
- 2 szklanki wody
Przygotowanie
W garnku zagotować wodę z niewielką ilością oleju i soli. Makaron spaghetti ugotować według rd producenta, odcedzić, przelać zimną wodą.
Na patelni rozgrzać 1,5 łyżki oleju, dodać 500 g mięsa mielonego, pokrojone w talarki ząbki czosnku oraz cebulę. Smażyć do momentu zeszklenia warzyw. Dodać koncentrat pomidorowy, smażyć. Dodać pomidory z puszki, doprawić szczyptą cukru, solą i pieprzem do smaku.
Jeśli sos będzie zbyt gęsty, podlewać go stopniowo wodą. Spróbować, doprawić solą i pieprzem, dodać łyżeczkę suszonego oregano, wymieszać. Można dodać dwie łyżki zmrożonego masła dla delikatniejszego smaku.
Udekorowany makaron umieścić na patelni wymieszać dokładnie z sosem i mięsem. Przełożyć na talerze.
Ser zetrzeć na tarce, posypać nim makaron.
Można udekorować także liśćmi świeżej bazylii.