Pochodzenie Paschy
Pascha to tradycyjna potrawa wielkanocna, przygotowywana najczęściej raz do roku na Wielkanoc. Wywodzi się z terenów rosyjsko – ukraińskich i jest coraz bardziej popularna w Polsce. Tradycyjna pascha przygotowywana jest najczęściej z twarogu bądź mleka, śmietany, masła, jajek, wanilii i bakalii. Ciekawa jest symbolika tej potrawy oraz jej składników. Cukier czy bakalie symbolizują bogactwo i dobrobyt, a sam kształt Paschy przypomina Grób Chrystusa.
Przyrządzanie Paschy
Składniki
• 500g twarogu półtłustego lub tłustego
• 3 żółtka
• 150g cukru
• 2 łyżeczki cukru waniliowego
• 130ml słodkiej śmietany 30- 36%
• 130g masła
• 50g migdałów blanszowanych
• 50g rodzynek
• 50g orzechów
• Skórka pomarańczy do dekoracji
Przygotowanie
Twaróg należy zmielić dwukrotnie. Jeśli mamy migdały ze skórką, najpierw należy zalać je wrzątkiem w miseczce i pozostawić na co najmniej 5 minut a następnie obrać je ze skórki. Obrane migdały osuszyć i posiekać na drobno. Ten krok można jednak pominąć jeśli mamy migdały blanszowane – bez skórki.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać śmietanę cały czas miksując. Tak przygotowaną masę podgrzewamy na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje. Naczynie z jajkami można położyć na garnek z gotującą się wodą. Zgęstniałą masę ściągamy z ognia i dalej miksując, dodajemy po kolei porcjami: miękkie masło, a następnie twaróg.
Na końcu dodajemy migdały, rodzynki i posiekane orzechy. Masę najlepiej przełożyć do durszlaka wyłożonego gazą lub ściereczką w zależności co posiadamy. Bardzo ważne jest żeby ciasto u góry również przykryć jakąś ściereczką i je obciążyć (np. kamieniem, odważnikiem bądź moździerzem). Durszlak najlepiej włożyć do miski bądź innego naczynia aby płyn miał gdzie ściekać. Wstawić do lodówki na 12 godzin.
Po wyjęciu z lodówki odwrócić na talerz, ściągnąć ściereczkę (gazę) i udekorować skórką pomarańczową.
Tak przygotowana pascha nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również pięknie wygląda.
Porady
Przy wyborze twarogu najlepiej pominąć półkę z twarogami śmietankowymi oraz tymi z wiaderka, ponieważ zazwyczaj ich konsystencja jest zbyt luźna. Bardzo często twarogi z wiaderka są też dużo kwaśniejsze.
Pascha w różnych postaciach coraz częściej gości na polskich stołach. Dodatkami można bawić się dowolnie. Nie trzeba jej wykonywać według tradycyjnego przepisu. Bakalie można zastępować dowoli innymi, które lubmy. Również tworząc dekorację można puścić wodze fantazji i np. położyć jadalne kwiaty.