Muffinki są formą deseru, który smakuje chyba każdemu. W wielu wariantach smakowych, z licznymi dodatkami – czy to kawałki czekolady, czy owoce, a może nawet nadzienie z budyniu – o charakterystycznym kształcie zdołały podbić prawie cały świat, a ich pieczenie zdaje się być wspaniałą zabawą dla całej rodziny. Przywykliśmy do tego, że do ich wypieku używa się mąki pszennej, co jednak, jeśli pojawi się nietolerancja na występujący w niej gluten? Z muffinek nie trzeba wcale rezygnować, wystarczy sięgnąć po inną mąkę.
Muffinki dla każdego
Muffinek nie trzeba sobie odmawiać, należy jednak konsumować je z umiarem – jak wszystko, co zawiera w sobie sporo węglowodanów. Sprawdzają się jako mała nagroda po ciężkim dniu, jak i w formie drobnego prezentu z jakieś małej okazji, na przykład imienin czy awansu w pracy koleżanki z pracy.
Co jest w nich aż tak wspaniałego? Że są idealną porcją ciasta dla każdego, więc jeśli najdzie ochota na jakiś wypiek, nie trzeba od razu tworzyć całej blachy, której zawartość będzie stała, dopóki się nie wysuszy, lecz szykuje się ich tyle, ile potrzeba – nawet jedną porcję! Taką można przygotować na przykład w kubeczku.
Nie trzeba z nich rezygnować z powodu nietolerancji na gluten czy celiakii. Wersję bez pszenicy mogą także spróbować osoby, które do tej pory przyzwyczajone były do muffinek z mąki pszennej, możliwe, że i im zasmakuje bezglutenowa wersja i na stałe zagości na liście deserów.
Jak przyrządzić takie muffinki w wersji czekoladowej? Przepis poniżej.
Składniki:
- 2 łyżki mąki owsianej
- 3 łyżki mąki z tapioki
- 1 czubata łyżka kakao
- opcjonalnie 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 3 jajka
- ok. 100 g margaryny bezmlecznej
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki mleka roślinnego (na wypadek, gdyby ciasto było za gęste)
- kawałki czekolady do nadziewania
Przygotowanie
W misce wymieszać mąkę owsianą, mąkę z tapioki i kakao. Wsypać proszek do pieczenia, wymieszać ponownie.
Margarynę przełożyć do miski, utrzeć na puszystą masę. Do ubitej margaryny po trochu, na zmianę dodawać cukier puder i trzy jajka. Miksować, dopóki masa nie będzie jednolita i gładka.
Do masy z margaryny powoli wsypywać wymieszane mąki z kakao, cały czas miksując ciasto. Jeśli będzie ono za gęste, dodać do trzech łyżek mleka roślinnego.
Do foremek na muffinki wlać ciasto do 1/3 wysokości, włożyć kawałek czekolady, zalać około łyżką masy, by ją zakryła.
Piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Przed wyjęciem zrobić tak zwany „test suchego patyczka”.