Makaron z tuńczykiem

Makaron to produkt, który podbił świat nie tylko swoimi różnymi odmianami, kształtami, ale też tym, z jak wieloma innymi produktami się łączy. Czy to ze szpinakiem, kurczakiem czy może ze świeżym zielonym pesto – za każdym razem podniebienie podbija smak całego dania. Czy istnieje innym produkt, który jest tak uniwersalny? Trudno orzec, można za to do makaronu włączyć także produkt z dobrymi tłuszczami, którego w diecie wciąż jest odrobinę za mało – tuńczyka – i cieszyć się pysznym obiadem lub kolacją.

Dla odporności

Jak wiadomo, ryby morskie dostarczają ludzkiemu organizmowi zdrowych tłuszczy, jednak mimo słów dietetyków i naukowców, by spożywać je dwa, trzy razy w tygodniu, je się ich zbyt mało.
Dobrym sposobem na wprowadzenie ich do diety jest łączenie ich z innymi produktami.

Tuńczyk, który upchany w puszce w sosie własnym lub roślinnym patrzy z regału podczas sklepowych zakupów, to odpowiednie źródło białka – w 100 g ryby znajdują się go 23 g. Jest niskokaloryczny (108 kcal w 100g), zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA. Tuńczyk stanowi dobre źródło witaminy D wpływającej na stan kości, odporność i ogólne samopoczucie, jest więc polecany w okresie jesienno-zimowym, kiedy przez mniejszą ilość słońca organizm nie ma dostarczonej jej w odpowiedniej ilości. Ryba ta charakteryzuje się także bardzo wysoką zawartością witamin z grupy B – tiaminy, niacyny i witaminy B6, które odpowiedzialne są między innymi za kontrolę procesów energetycznych i funkcjonowania układu nerwowego. Ze względu na tę właściwość tuńczyk jest polecany osobom aktywnym fizycznie.

Ze względu na zawartość rtęci kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny wykluczyć ten produkt ze swojej diety.

Poniżej pomysł na pyszny makaron z tuńczykiem.

Składniki na 2 porcje:

  • 170 g makaronu spaghetti
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • ½ cebuli
  • 300 g krojonych pomidorów (z puszki lub świeżych bez skórki)
  • sól, pieprz, cukier
  • świeże zioła: oregano, tymianek
  • puszka tuńczyka w oliwie
  • 50 g tartego parmezanu

Przygotowanie
Cebulę drobno posiekać.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Oliwę rozgrzać na patelni, dodać cebulę, zeszklić. Dodać pokrojone pomidory, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną cukru. Gotować do momentu zgęstnienia sosu przez 5-7 minut.
Do sosu dodać świeże zioła i tuńczyka, doprawić.
Makaron przełożyć na patelnię, wymieszać dokładnie ze sosem, nakładam na talerze.
Posypać tartym parmezanem.

Danie to można wzbogacić, podając je z kaparami i anchois – wówczas dodać je przed pomidorami do cebuli.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*