Kurczak gości na naszych stołach bardzo często. Jest smaczny i łatwy w przygotowaniu. Możemy go przyrządzać na wiele różnorakich sposobów. Wystarczy dodać kilka składników, a już mamy całkiem inne danie. Wielkim powodzeniem cieszy się przepis na kurczaka w pomarańczach. Jest to danie wykwintne o nietypowym połączeniu smaków, a zarazem bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Jeżeli chcesz pozbyć się rutyny i monotonii w swojej kuchni to sięgnij właśnie po to danie. Mięso jest soczyste, a zharmonizowany smak pomarańczy dodaje mu wyjątkowości.
Kurczak w pomarańczach.
Składniki:
- 1 kg kurczaka ( może to być filet, nóżki lub dowolna jego część, możemy także pomieszać różne części)
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki oleju
- 4 łyżki sosu sojowego
- sok z 1/2 pomarańczy
- skórka z 1/2 pomarańczy ( drobno starta)
- 3/4 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- 1 pomarańcza pokrojona w plasterki ( łącznie ze skórką)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ( oprócz kurczaka ) dodajemy do jednej miski i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy powstałą marynatę solą i pieprzem. Mięso z kurczaka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i wkładamy do miski z marynatą. Łączymy mięso z marynatą, miskę przykrywamy i wkładamy do lodówki na około 8 h. Po wyciągnięciu mięsa z lodówki przekładamy je do żaroodpornego naczynia po czym dokładnie polewamy marynatą, w której moczyliśmy je. Następnie dodajemy do niego plasterki pokrojonej pomarańczy ( układamy na mięsie). Do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni wstawiamy naczynie z przygotowanym mięsem i pieczemy około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia mięsa należy je polewać powstałym sosem, aby po upieczeniu było soczyste i aromatyczne. Po wyjęciu mięsa, sos który jest w naczyniu przelewamy do mniejszego garnuszka i zagęszczamy go za pomocą mąki. Tak powstały sos wykorzystamy do polewania kurczaka, gdyż to właśnie w nim znajduje się cała kwintesencja smaku i aromatu.