Kotlety z mortadeli

Kotlety schabowe są najczęściej przygotowywanych dań w Polsce. Stały się już ikoną niedzielnych obiadów. W okresie PRL, kiedy to dostęp do schabu był mocno utrudniony, radzono sobie na różne sposoby. Kotlety z mortadeli zastępowały klasyczne schabowe i całkiem dobrze przy tym smakowały. Był to hit tamtej epoki i wielu z nas wspomina je bardzo dobrze.
Te czasu dawno już minęło, ale wspomnienia minionych smaków pozostały. Nasze mamy i babcie mimo braku dostępu do produktów spożywczych, kartek na jedzenie i tak zawsze potrafiły przygotować różne smaczne dania. Dlatego właśnie te dania często wspominamy i chętnie wracamy do nich pamięcią. Bary mleczne, PRL-owskie lokale szybkiej obsługi i kuchnia przeciętnego Polaka. A jakie Ty dnia wspominasz z czasów PRL?

Dlaczego dziś już nie jadamy kotletów z mortadeli?

Prawdopodobnie największym problemem jest dziś jakość dostępnej mortadeli w sklepach. Ta z epoki PRL, miała inny, wyjątkowy smak. Albo po prostu przyzwyczailiśmy się do lepszego i tak się nam wydaje. Najlepszym rozwiązaniem jest mortadela domowa. Ze składników dobrej jakości i bez wypełniaczy. I tu znów pojawia się niuans. Taka domowa mortadela idealnie pasuje do kanapek, sałatek itd.

Do przygotowania takich kotletów potrzebujemy:

  • 60 dag mortadeli
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 40 dag mrożonego groszku,
  • pól szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 10 łyżek bułki tartej
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • trochę kukurydzy
  • kilka czarnych oliwek do dekoracji

Przygotowanie

Obierz i posiekaj cebulę. Paprykę oczyść z pestek i potnij w cienkie paseczki. Stop w garnku masło, zeszklij na nim cebulę. Dodaj papryki i smaż, aż będzie miękka. Następnie dodaj gorsze i smaż razem dodatkowo 3-4 minuty. Podlej bulionem. Zagotuj, potem zmniejsz ogień i duś pod przykryciem parę minut. W międzyczasie pokrój mortadelę w plasterki około 1mm grubości. Wbij jajka na talerz i roztrzep widelcem wraz ze śmietaną i dodatkiem soli oraz szczyptą pieprzu. Oprósz plasterki kiełbasy mąką, usuń jej nadmiar, Zanurz w jajkach, a później panieruj w bułce tartej. Smaż na oleju na złoty kolor z obu stron. Jarzynkę z groszku i papryki przypraw solą, pieprzem i słodką papryką do poprawienia smaku. Zmieszaj z posiekaną natką. Możesz podawać jako dodatek do kotletów. Dzieciom dobrze jest podać ułożone w straszną buźkę (oczka z kotletów i oliwek, buzia z papryki, zęby z kukurydzy, włosy z groszku, nosek z natki).

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*