Muffinki to popularne słodkości, których historia sięga czasów wiktoriańskich. Muffinki były początkowo przysmakiem służby (ze względu na niską cenę dostępność składników), szybko rozpowszechniły się na stołach bardziej zamożnej części społeczeństwa. Placki – bo taką formę miały początkowo muffiny – wkrótce dotarły także do Stanów Zjednoczonych, gdzie zyskały obecną formę.
Dodatki do muffinów
Muffinki to rodzaj puszystych, słodkich babeczek z pysznego ciasta. Często ich wierzch zdobi warstwa kremu, bitej śmietany lub polewy czekoladowej. Do ciasta dodaje się m.in. pokruszone kawałki czekolady, bakalie, ekstrakty waniliowe lub przyprawy korzenne. Wierzch udekorować można również lukrem, cukrem pudrem lub drobną posypką. Zdrowszą alternatywą będą muffinki z owocami m.in. jagodami, porzeczkami lub truskawkami.
Przepis na karmelizowane muffinki
Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 200g cukru trzcinowego (opcjonalnie może być także cukier biały)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 tabliczka (100g) czekolady mlecznej
- 2 jajka
- 100g masła
- 250g kefiru
- 4 jabłka
Przygotowanie:
- Przygotuj karmel: na niewielkim ogniu postaw rondelek, dodaj 100ml wody i 100g cukru. Delikatnie zagrzewaj ciągle mieszając aż do uzyskania gęstej, lepkiej substancji.
- Obierz jabłka, pokrój je w cienkie plasterki. Następnie otocz je w karmelu i pozostaw do wystygnięcia.
- Przygotuj ciasto na muffinki. Wymieszaj jajka, kefir i masło, a następnie dodaj do nich mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
- Zetrzyj czekoladę na tarce i dodaj do ciasta, dokładnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do foremek na muffiny jednorazowych. Jeśli korzystasz z foremek silikonowych – nasmaruj je tłuszczem. Formy metalowe wymagają wyłożenia papierem o pieczenia. Możesz także zakupić specjalne wytłoczki z papieru do pieczenia, które należy umieścić w metalowej formie.
- Na ciasto nałóż kilka plasterków jabłek obtoczonych w karmelu tworząc „harmonijkę”.
- Piecz przez 30min w temperaturze 190 stopni. Muffinki możesz udekorować bitą śmietaną lub cukrem pudrem.
Zamiast jabłek możesz skarmelizować także inne owoce np. banany, gruszki, a także owoce jagodowe i sezonowe. Karmelizowane muffinki możesz także udekorować kremem budyniowym, a czekoladę mleczną zastąpić białą czekoladą. Pysznym, chrupiącym dodatkiem będą również pokruszone orzechy laskowe lub włoskie, które można dodać do masy ciasta, a po skarmelizowaniu także ułożyć na górze babeczek. Wypieki świetnie smakują zaraz po upieczeniu, jak i po wystygnięciu.