Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez kubka kawy i miseczki płatków śniadaniowych z mlekiem lub jogurtem. Smaczne i słodkie dają energię na pewien czas, ale ze względu na zawartą w nim ilość cukrów prostych nie należy jeść ich codziennie, co wydaje się niektórym niemożliwe. Można sięgnąć wtedy po muesli, które ma więcej zboża i wartości odżywczych, ale też sporo cukru. Czy to oznacza, że trzeba w ogóle zapomnieć o nich i przerzucić się na mniej lubianą owsiankę? Nie, można bowiem przygotować własną, domową granolę i mieć kontrolę nad tym, jak wiele cukru będzie w sobie zawierać.
Owies, owoce i bakalie na zdrowie
Granola stanowi dobry substytut dla popularnych zbożowych płatków, ponieważ poza płatkami zawiera mieszankę owoców suszonych i różnych orzechów, które dostarczają organizmowi cennym wartości odżywczych.
Jeśli śniadanie ma być zdrowym posiłkiem, warto wprowadzić ją do diety i cieszyć się przyswajaniem w łatwy sposób magnezu, sodu, potasu, wapnia i żelaza. Wraz ze spożywaniem domowej granoli do organizmu trafiają także istotne dla zdrowia witaminy: A, D, B6 i B 12.
Wspaniałością takiej domowej granoli jest to, że można stworzyć ją pod swój gust: dobrać takie orzechy, jakie się lubi, więc i nerkowce wchodzą w grę, jak i laskowe. Także znaczenia nie ma, jakie suszone owoce się do niej dorzuci – należy tylko mieć na uwadze, iż zawsze zawierają one więcej cukru niż świeże.
Przykładowy przepis na taką granolę poniżej.
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych (230 g)
- 1 małe jabłko
- łyżka cynamonu
- 3 łyżki delikatnego oleju
- 2 garście orzechów włoskich
- 2 garście orzechów laskowych
- garść migdałów
- 4 łyżki jasnego sezamu
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- ½ płaskiej łyżeczki soli (lub mniej)
- garść drobnych rodzynek
- garść suszonej żurawiny
Przygotowanie
Do miski wsypać płatki owsiane, polać trzema łyżkami oleju. Jabłko obrać i potrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do płatków. Posypać płaską łyżką cynamonu (z przypraw można dodać także imbir, kardamon czy gałkę muszkatołową), wymieszać.
Do drugiej miski wsypać orzechy i migdały – wcześniej pokroić je na mniejsze kawałki – oraz nasiona, miód i cukier. Dokładnie wymieszać.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Mieszankę płatków wsypać do miski z orzechami, całość dokładnie wymieszać., wyłożyć na blachę.
Piec przez 100 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni Celsjusza. Co 10-20 minut za pomocą długiej, drewnianej łyżki zamieszać zawartość na blasze.
Gdy granola się upraży, wyciągnąć i ostudzić. Dorzucić rodzynki i żurawinę, wymieszać.
Podawać z mlekiem – ciepłym lub zimnym – albo z jogurtem. Przechowywać w słoiku lub woreczku strunowym do dwóch tygodni.