Przepis na czekoladowego mazurka
Czekoladowe mazurki wyglądają niezwykle efektownie na świątecznym stole, świetnie smakują i są proste do przygotowania! Samo wykonanie kruchej bazy zajmuje kilka chwil, a polewa i dekoracje – to już czysta przyjemność.
Jak przygotować czekoladowego mazurka?
Przepis na klasyczną prostokątną foremkę, wymiar 21×25 cm.
Czas przygotowania: 90 minut + dekorowanie
Składniki:
Kruche ciasto
- 200 gramów mąki pszennej
- 50 gramów cukru pudru
- 130 gramów masła
- 3 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18%
Czekoladowa polewa
- 100 gramów (jedna tabliczka) ulubionej czekolady, może być zarówno mleczna jak i gorzka
- 100 gramów powideł śliwkowych
- 50 gramów masła
Sposób przygotowania:
- Należy oddzielić żółtka od białek i za pomocą sita żółtka przetrzeć.
- W dużej misce połącz wszystkie składniki na kruche ciasto, ręcznie ugniataj przez kilka minut, a następnie uformuj kulę.
- Kulę zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę, w tym czasie przygotuj czekoladową polewę.
- W garnku rozpuść masło, czekoladę (najszybciej rozpuści się jeśli wcześniej zostanie połamana na kawałki).
- Zdejmij garnek z ognia i dołóż powidła śliwkowe. Dokładnie wymieszaj.
- Gdy już upłynie godzina, wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj na ok 0,5 cm i podziel ciasto na dwie części.
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, na spód przełóż ciasto. Na tym etapie ciasto nie musi wyglądać idealnie, ważne, by dno formy było szczelnie wypełnione.
- Drugą część ciasta pokrój na paski i przełóż do foremki tak, by zakryło ono jej brzegi.
- Ciasto znajdujące się na dnie foremki i na jej brzegach podziuraw widelcem.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez około 20 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika, a gdy wystygnie – przelej do środka czekoladową polewę. Odstaw do lodówki na pół godziny.
Dekorowanie mazurka
Jest mnóstwo sposobów na to jak w prosty i oryginalny sposób ozdobić swojego domowego mazurka. Można zdecydować się na gotowe ozdoby do ciast, które dostępne są w każdym większym sklepie spożywczym. Kolorowe wiórki, kulki, lukier. Czekoladowy mazurek świetnie smakować będzie z orzechami. Aby wykonać taką posypkę, orzechy (włoskie lub nerkowca) należy pokroić na drobne kawałki i prażyć przez kilka minut na suchej patelni, a następnie udekorować nimi ciasto. Świetnie sprawdzą się również płatki migdałów, rodzynki, suszona żurawina, skórka pomarańczy, a nawet świeże owoce, np. maliny.
Tak przygotowany mazurek może stać w lodówce przez 10 dni.
Smacznego!