Czekoladowy mazurek

Przepis na czekoladowego mazurka

Czekoladowe mazurki wyglądają niezwykle efektownie na świątecznym stole, świetnie smakują i są proste do przygotowania! Samo wykonanie kruchej bazy zajmuje kilka chwil, a polewa i dekoracje – to już czysta przyjemność.

Jak przygotować czekoladowego mazurka?
Przepis na klasyczną prostokątną foremkę, wymiar 21×25 cm.
Czas przygotowania: 90 minut + dekorowanie

Składniki:

Kruche ciasto

  • 200 gramów mąki pszennej
  • 50 gramów cukru pudru
  • 130 gramów masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%

Czekoladowa polewa

  • 100 gramów (jedna tabliczka) ulubionej czekolady, może być zarówno mleczna jak i gorzka
  • 100 gramów powideł śliwkowych
  • 50 gramów masła

Sposób przygotowania:

  1. Należy oddzielić żółtka od białek i za pomocą sita żółtka przetrzeć.
  2. W dużej misce połącz wszystkie składniki na kruche ciasto, ręcznie ugniataj przez kilka minut, a następnie uformuj kulę.
  3. Kulę zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę, w tym czasie przygotuj czekoladową polewę.
  4. W garnku rozpuść masło, czekoladę (najszybciej rozpuści się jeśli wcześniej zostanie połamana na kawałki).
  5. Zdejmij garnek z ognia i dołóż powidła śliwkowe. Dokładnie wymieszaj.
  6. Gdy już upłynie godzina, wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj na ok 0,5 cm i podziel ciasto na dwie części.
  7. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, na spód przełóż ciasto. Na tym etapie ciasto nie musi wyglądać idealnie, ważne, by dno formy było szczelnie wypełnione.
  8. Drugą część ciasta pokrój na paski i przełóż do foremki tak, by zakryło ono jej brzegi.
  9. Ciasto znajdujące się na dnie foremki i na jej brzegach podziuraw widelcem.
  10. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez około 20 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika, a gdy wystygnie – przelej do środka czekoladową polewę. Odstaw do lodówki na pół godziny.

Dekorowanie mazurka

Jest mnóstwo sposobów na to jak w prosty i oryginalny sposób ozdobić swojego domowego mazurka. Można zdecydować się na gotowe ozdoby do ciast, które dostępne są w każdym większym sklepie spożywczym. Kolorowe wiórki, kulki, lukier. Czekoladowy mazurek świetnie smakować będzie z orzechami. Aby wykonać taką posypkę, orzechy (włoskie lub nerkowca) należy pokroić na drobne kawałki i prażyć przez kilka minut na suchej patelni, a następnie udekorować nimi ciasto. Świetnie sprawdzą się również płatki migdałów, rodzynki, suszona żurawina, skórka pomarańczy, a nawet świeże owoce, np. maliny.

Tak przygotowany mazurek może stać w lodówce przez 10 dni.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*