Ciekawe wykorzystanie kurczaka

Kurczak to jedno z ulubionych można przygotować na wiele sposobów. Jednym z nich jest przygotowanie pysznego i aromatycznego bulionu. Jak jednak przyrządzić wywar z kurczaka, by zachwycił każde podniebienie? Wystarczy zapamiętać o wykorzystaniu do niego odpowiednich składników, a całość zasmakuje nawet niejadkowi.

Pomysł na drób

Kurczak to wdzięczny produkt spożywczy. Już samo jego ugotowanie sprawia, że można dostarczyć swojemu organizmowi wiele cennych składników odżywczych. Znaleźć w nim bowiem można białko, witaminy z grupy B, witaminy A, D, E, łatwo przyswajalne żelazo. Po jego mięso sięga się często, będąc na diecie odchudzającej, gdyż jest ono zdecydowanie mniej kaloryczne niż w przypadku wołowego czy wieprzowego.

Poza gotowaniem i smażeniem kurczaka można na jego bazie stworzyć także bulion, który następnie będzie podstawą pod zupy, jak również nada się do przygotowania sosów. Jego ugotowanie nie jest trudne, a finalnie powstaje smaczny wywar, który może także być podawany podczas zwalczania przeziębienia.

Składniki:

  • cały kurczak lub wszelkiego rodzaju części kurczaka z kostkami: skrzydełka, korpus, nóżki, można dodać podroby: żołądki, serduszka
  • włoszczyzna: 1 – 2 marchewki (w zależności od ilości mięsa), 1/2 pietruszki, kawałek pora, selera i kapusty
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1-2 kawałki suszonego podgrzybka lub borowika
  • 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie
  • opalona na palniku cebula i ząbek czosnku
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Kurczaka opłukać i włożyć do garnka, dodać włoszczyznę, gałązki natki pietruszki, listki i ziela, grzybki jeśli używamy. Zalać wszystko zimną wodą do przykrycia. Doprawić 1 łyżeczką soli, dodać opaloną na palniku cebulę i ząbek czosnku, zagotować na większym ogniu.
Z gotującego się na małym ogniu bulion zdjąć pianę pojawiającą się na jego powierzchni, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod uchyloną pokrywą przez około 1 i 1/2 godziny.
Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

Tak przygotowany bulion może być przechowywany w słoikach w lodówce do jednego tygodnia.

 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*