Każdego z nas czasami nachodzi ochota na zjedzenie czegoś słodkiego, czasem naszym wyborem staje się właśnie ciasto. Teraz stajemy przed ważnym wyborem. Kupić gotowe w supermarkecie? Iść zakupić je w cukierni? Czy może zamiast iść na łatwiznę, spróbować zrobić je samemu? Ta ostatnia opcja jest chyba najlepsza. Doskonale wiemy co do niego dodajemy i w jakich ilościach. Będzie zawierało dużo mniej substancji wspomagających smak, w przeciwieństwie do tych kupowanych w markecie. Niżej znajdziecie przepis na smakowite ciasto z bakaliami w miodowym karmelu.
Składniki
Ciasto:
- 225g mąki (1,5 szklanki)
- 100g cukru (0,5 szklanki)
- 125g zimnego masła
- 30ml śmietanki 30%
- 1 żółtko
- szczypta soli
Masa:
- 200g cukru (jedną szklanka)
- 250ml śmietanki 30% (jedna szklanka)
- 60ml miodu (4 łyżki stołowe)
- 100g masła
- 75g suszonej żurawiny (zamiast niej możemy użyć innych owoców, na przykład wiśni)
- opakowanie kandyzowanej skórki z pomarańczy (100 gram)
- 300g płatków migdałowych
- 2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie
Ciasto: Mąkę, cukier, sól i zimne masło dajemy do dość dużej miski i dokładnie wyrabiamy, aż do uzyskania bezgrudkowej konsystencji, która będzie nam przypominała mokry piasek. Następnie dodajemy śmietankę wymieszaną z żółtkiem i zagniatamy dopóki nie stanie się jednolitą konsystencją. Gotowe ciasto musimy sformować w kulę, owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na około pół godziny. Po tym czasie możemy umieścić je w formie do pieczenia, jednakże zanim to zrobimy musimy wyłożyć formę papierem do pieczenia. Po dokładnym dociśnięciu naszej masy do blachy, musimy delikatnie ponakłuwać ciasto widelcem. Pieczemy je w temperaturze około 170°C, 25 minut, ciasto wkładamy do piekarnika dopiero po jego wcześniejszym nagrzaniu. Nasz wypiek powinien mieć złocistą barwę.
Masa: Do rondla dodajemy cukier, śmietankę, miód i masło. Gotujemy na niedużym ogniu (około 25 minut) mieszając od czasu do czasu. W misce mieszamy suszoną żórawinę (lub, jak ktoś woli wiśnie, lub inny owoc) skórkę pomarańczową, płatki migdałów i mąkę. Zawartość miski przekładamy do rondla, w którym chwilę wcześniej przygotowaliśmy naszą masę i dokładnie mieszamy. Gdy to już mamy gotowe naszą gotową masę przekładamy na nasze upieczone ciasto i ponownie umieszczamy je w piekarniku na około 40 minut. To także ostatecznie powinno przybrać złocistą barwę.
Teraz tylko zostało nam pozostawić ciasto do ostygnięcia, pokroić i delektować się naszym domowym wypiekiem.
Teraz pozostało tylko… Życzyć smacznego!