Ciasto Rafaello

Składniki:

Ciasto
• 5 dużych jajek
• szklanka drobnego cukru do wypieków
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• pół szklanki mąki pszennej ( typu 500 lub 450)
• pół szklanki mąki ziemniaczanej
• łyżeczka proszku do pieczenia
• 50 g wiórek kokosowych

Krem kokosowy

• 750 ml mleka 3,2% (można zastąpić mlekiem roślinnym)
• 40 g proszku budyniu waniliowego
• szklanka drobnego cukru do wypieków
• 1,5 łyżki mąki pszennej
• kostka miękkiego masła
• 130 g wiórek kokosowych
• tabliczka białej czekolady

Kokosowa kruszonka

• 4 łyżki miękkiego masła
• 4 łyżki cukru
• 80 g wiórek kokosowych

Wykonanie:

Żółtka oddzielamy od białek do dwóch przygotowanych wcześniej misek. Białka jaj ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Następnie, dodajemy cukier i cukier waniliowy, po czym ubijamy jeszcze dwie minuty na średnich obrotach. Po tym czasie dodajemy żółtka, wiórki kokosowe, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do temperatury 190 stopni. Kokosowe ciasto pieczemy 30 minut, do ‘’suchego patyczka’’.

Gdy ciasto będzie upieczone, wyjmujemy je i pozostawiamy do wystygnięcia. Jak to się stanie, przecinamy ciasto wzdłuż, aby powstały dwa równe blaty.

Z przygotowanego wcześniej mleka odlewamy pół szklanki. Wsypujemy do niej proszek budyniowy, mąkę i dokładnie mieszamy. Mieszanka będzie gotowa, kiedy nie będzie w niej grudek .

Resztę mleka gotujemy z cukrem. W momencie gdy mleko się zagotuje stopniowo i powoli dodajemy rozrobiony budyń. Cały czas mieszamy. Budyń gotujemy jeszcze chwilę, po czym zdejmujemy z ognia i odstawiamy.

W osobnym garnuszku roztapiamy niesolone masło. Lekko przestudzone dodajemy do budyniu. Wszystko bardzo energicznie i dokładnie mieszamy kilka minut. Gdy masa będzie już gładka dodajemy wiórki kokosowe i ponownie mieszamy.

Masę dzielimy na dwie części (jedna ok ¾ masy, druga ¼ masy). Pierwszą częścią masy smarujemy dolny blat, kładziemy na nim drugi blat i smarujemy jego wierzch pozostałym kremem.

Wszystkie składniki prażymy na patelni, do uzyskania złotego koloru. Powstałą kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Całość pozostawiamy na noc żeby zmiękło i się ”przegryzło”.

Ciasto idealnie pasuje do popołudniowego relaksu i plotek przy kubku gorącej herbatki z cytryną i miodem.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*