Składniki:
Ciasto
• 5 dużych jajek
• szklanka drobnego cukru do wypieków
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• pół szklanki mąki pszennej ( typu 500 lub 450)
• pół szklanki mąki ziemniaczanej
• łyżeczka proszku do pieczenia
• 50 g wiórek kokosowych
Krem kokosowy
• 750 ml mleka 3,2% (można zastąpić mlekiem roślinnym)
• 40 g proszku budyniu waniliowego
• szklanka drobnego cukru do wypieków
• 1,5 łyżki mąki pszennej
• kostka miękkiego masła
• 130 g wiórek kokosowych
• tabliczka białej czekolady
Kokosowa kruszonka
• 4 łyżki miękkiego masła
• 4 łyżki cukru
• 80 g wiórek kokosowych
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek do dwóch przygotowanych wcześniej misek. Białka jaj ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Następnie, dodajemy cukier i cukier waniliowy, po czym ubijamy jeszcze dwie minuty na średnich obrotach. Po tym czasie dodajemy żółtka, wiórki kokosowe, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do temperatury 190 stopni. Kokosowe ciasto pieczemy 30 minut, do ‘’suchego patyczka’’.
Gdy ciasto będzie upieczone, wyjmujemy je i pozostawiamy do wystygnięcia. Jak to się stanie, przecinamy ciasto wzdłuż, aby powstały dwa równe blaty.
Z przygotowanego wcześniej mleka odlewamy pół szklanki. Wsypujemy do niej proszek budyniowy, mąkę i dokładnie mieszamy. Mieszanka będzie gotowa, kiedy nie będzie w niej grudek .
Resztę mleka gotujemy z cukrem. W momencie gdy mleko się zagotuje stopniowo i powoli dodajemy rozrobiony budyń. Cały czas mieszamy. Budyń gotujemy jeszcze chwilę, po czym zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
W osobnym garnuszku roztapiamy niesolone masło. Lekko przestudzone dodajemy do budyniu. Wszystko bardzo energicznie i dokładnie mieszamy kilka minut. Gdy masa będzie już gładka dodajemy wiórki kokosowe i ponownie mieszamy.
Masę dzielimy na dwie części (jedna ok ¾ masy, druga ¼ masy). Pierwszą częścią masy smarujemy dolny blat, kładziemy na nim drugi blat i smarujemy jego wierzch pozostałym kremem.
Wszystkie składniki prażymy na patelni, do uzyskania złotego koloru. Powstałą kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Całość pozostawiamy na noc żeby zmiękło i się ”przegryzło”.
Ciasto idealnie pasuje do popołudniowego relaksu i plotek przy kubku gorącej herbatki z cytryną i miodem.