Ciasteczka korzenne

Któż nie lubi sięgnąć w ciągu dnia po coś słodkiego? Batoniki, wafelki i ciasteczka idą w ruch, bo są smaczne, szeroko dostępne i na każdą kieszeń. Warto jednak zadbać o to, by tworzyć je samemu. Jeśli lubi się piec, kolejną porcję ciastek można wziąć na siebie zamiast gnać do sklepu i sięgnąć po paczkę, w której upchnięte będą nie tylko ciasteczka, ale i duża zawartość cukru. Jeśli chce się wiedzieć więcej o tym, co się je, warto poświęcić czas takiej czynności upiec własne, na przykład ciastka korzenne. Kojarzą się one z Bożym Narodzeniem, ale kto powiedział, że nie można ich jeść przez cały rok?

Zapach wspomnień i smaku

Przyprawa korzenna największe znaczenie w polskiej kuchni ma w grudniu, kiedy to każde domostwo szykuje się na święta, które bez pierników trudno sobie wyobrazić. Można ją także dodawać do kawy, czy właśnie upiec z nią ciasteczka. Ważne, by także była domowa – te, które można znaleźć w sklepach spożywczych, mają zazwyczaj niski stosunek prawdziwych przypraw do cukru, a przecież chce się czuć właśnie je.

Przyprawa korzenna wzbogaca swoimi właściwościami każdy wypiek czy deser, do którego jest dodawana, bowiem jest źródłem wielu prozdrowotnych substancji. Każdy z jej składników pływa pozytywnie na ciało, dlatego nie warto rezerwować jej jedynie na okres grudniowy.

Warto przygotować z nią pyszne ciasteczka, a do ich wyrobienia poprosić o pomoc dzieci, by wspólnie spędzić przyjemnie czas.

Składniki:

  • 125 g masła
  • 25 g smalcu lub masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 i ½ łyżki przyprawy korzennej (/piernikowej)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 250 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie
Masło pokroić w kostkę i zostawić na 15 minut w temperaturze pokojowej, z lodówki wyjąć jajko i smalec.
Masło ubić ze smalcem i cukrem pudrem na puszystą masę (powinno to zająć około 7 minut). Dodać jajko, ubijać ponownie przez około 3 minuty.
Dodać przyprawę korzenną i cynamon, zmiksować do połączenia się składników. Dodać mąkę i proszek oo pieczenia, zmiksować ponownie na jednolite ciasto.
Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około 60 minut.
Po tym czasie ciasto wyciągnąć, podzielić na trzy części. Podczas pracy z jedną częścią pozostałe trzymać w lodówce.
Ciasto rozwałkować na placek o grubości 3 mm, podsypując mąką. Za pomocą foremek wycinać kształty ciastek, układać na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Czynności powtarzać, dopóki wystarczy ciasta.

Ciasteczka może polukrować lub jeść bez ozdób.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*