Chlebek bananowy

Chlebek bananowy jest hitem dzisiejszych czasów. Jest bardzo uniwersalny. Można go jeść na śniadanie, zaprać do pracy czy szkoły lub podać jako deser. Jest prosty w wykonaniu i można eksperymentować z dodatkami i aromatycznymi przyprawami. Do tego jest zdrowy, ponieważ banany stanowią świetne źródło potasu. Do tego idealnie wpasowuje się w niego czekolada, która stanowi idealne źródło magnezu. Całość tworzy deser, który możemy zjeść bez wyrzutów sumienia.

Składniki:

• 150 g niesolonego masła
• 100 g brązowego cukru
• 50 g miodu lipowego
• 2 duże jajka
• 2 łyżeczki cukru waniliowego
• 5 mocno dojrzałych bananów
• 300 g mąki pszennej typu 500
• 100 g białej czekolady – posiekanej na duże kawałki
• 80 g orzechów włoskich
• 60 g orzechów laskowych
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• pół łyżeczki soli

Wykonanie:

W misce – banany rozgniatamy za pomocą widelca lub blendera, do powstania gładkiego bananowego puree.

Do osobnego naczynia przesiewamy mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Całość mieszamy.

Następnie, miękkie, niesolone masło ucieramy wraz z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, delikatną i puszystą masę. Robimy to za pomocą miksera na średnich obrotach lub ręcznie. Gdy masa uzyska odpowiednią konsystencję, dodajemy dwa duże jajka i ponownie miksujemy. Tym razem możemy użyć najwyższych obrotów miksera.

Za pomocą drewnianej łyżki staramy się wmieszać puree bananowe i miód w jajeczno-maślaną masę. Gdy całość się połączy, dodajemy suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Mieszamy drewnianą łyżką do momentu połączenia się składników. Na samym końcu dodajemy posiekaną białą czekoladę, orzechy włoskie i orzechy laskowe. Delikatnie mieszamy. Orzechy wcześniej można uprażyć na suchej patelni, pogłębi to ich aromat.

Keksówkę o standardowej wielkości ( 25 cm) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Następnie przelewamy do niej ciasto.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez około 60 minut, z włączoną funkcją termoobiegu, na grzaniu góra – dół. Ciasto sprawdzamy za pomocą ‘’testu suchego patyczka’’. Po upieczeniu pozostawiamy je w formie na kilkanaście minut, następnie zostawiamy do całkowitego wystudzenia na kratkach.

Ciasto bananowe możemy serwować na wiele różnych sposobów. Na śniadanie, posmarowane masłem orzechowym w asyście jogurtu naturalnego i świeżych owoców. Na deser, z lodami straciatella i sosem waniliowym. Oba warianty w akompaniamencie pysznej, gorącej kawy.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*