Bakłażan a’la pizza

Pizza, duma Włochów, która podbiła cały świat, jest jednym z ulubionych obiadów czy też daniem uświetniającym jakąś uroczystość, stanowi też częsty wybór do oglądania filmów czy meczu w telewizji. Ciasto grube lub cienkie, sos pomidorowy, ulubione dodatki i mnóstwo żółtego sera – brzmi to naprawdę pysznie, ale czy przechodząc na dietę, trzeba o niej zapomnieć? Absolutnie nie! Wtedy, jak i przy podjęciu decyzji o zdrowszym komponowaniu jadłospisu, można pokusić się o jej warzywną wariację, która jest równie smaczna, jak i zdrowa!

Jej królowa oberżyna

Bakłażan, zwany również oberżyną, to roślina o ciemnofioletowej skórce, którą najczęściej można znaleźć w sklepach od maja do września. Dlaczego warto po niego sięgać? Bakłażan jest bardzo niskokaloryczny – w 100 g jest zaledwie 20 kcal, nic więc dziwnego, że poleca się go osobom przechodzącym na dietę odchudzającą. Doskonale nawadnia, bowiem w 90% składa się z wody. Stanowi dobre źródło błonnika – jest go w nim nawet dwa razy więcej niż w jabłku czy w brzoskwini – dostarcza organizmowi potas, wapń i magnez. Ma właściwości detoksykacyjne, poprawia przemianę materii, zapobiega chorobom układu krążenia, jak i obniża poziom cholesterolu. W skórce bakłażana zawarte są związki fenolowe, które poprawiają funkcjonowanie organizmu. Zawiera w sobie także nasuninę – substancję, która ogranicza rozwój komórek rakowych.
Bakłażan jest także uznawany za afrodyzjak – Hiszpanie nazywają go „jabłkiem miłości”.

Bakłażan przygotowany a’la pizza jest mniej kaloryczny od oryginału, a równie dobrze sprawdzi się czy to podczas niewielkiego przyjęcia, czy też podczas oglądania meczu, świetnie bowiem pasuje do piwa. Jak go przyrządzić? Przepis znajduje się poniżej.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 duży bakłażan
  • odrobina soli morskiej
  • kilka łyżek ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka dużych plastrów sera żółtego
  • 1 czerwona cebula
  • kilka zielonych oliwek
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie
Bakłażana umyć, pokroić wzdłuż na plastry. Obsypać je solą i pozostawić na około 15 minut. Po tym czasie plastry przemyć pod bieżącą wodą. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Każdy z plastrów równomiernie posmarować ketchupem połączonym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ułożyć plaster sera, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę oraz oliwki – ilość według uznania. Każdy z plastrów posypać ziołami prowansalskimi.
Piec przez około 15-25 minut (do roztopienia serca) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Przed podaniem bakłażana obsypać szczypiorkiem i skropić oliwą z oliwek.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*