Wiele jest potraw czy wypieków, których smak jest w stanie przenieść człowieka pamięcią do czasów dzieciństwa. Wśród nich są te dania, które pałaszowało się podczas bycia przedszkolakiem, na przykład babka piaskowa, która wielokrotnie wraz z herbatą stanowiła podwieczorek. Czy da się jej smak powtórzyć we własnej kuchni? Oczywiście, a nadchodząca Wielkanoc jest dobrym momentem, by do niej powrócić. Można to jednak robić przez cały rok, kiedy tylko najdzie ochota na taką babkę.
Idealny towarzysz herbaty
Dlaczego babka piaskowa tak dobrze komponuje się z tym lubianym napojem? Wynika to z różnicy w smaku – herbata często pita jest w wersji gorzkiej, słodycz wypieku więc ją przełamuje. W przypadku słodkiej podkręca jej smak. W każdym razie ten duet zawsze smakuje dobrze, nic dziwnego, że pojawia się na polskich stołach, choć piaskowa babka należy do jednych z najprostszych wypieków.
Wspaniałe w babce piaskowej jest to, że może ona być w całości jasna, można też upiec ją w wersji jasno-ciemniej z dodatkiem kakao, jeśli najdzie ochota na drobną zmianę. Wzbogacenie o kakao sprawi, że babka będzie miała czekoladowy posmak, a organizmowi dostarczy się zdrowych tłuszczy i magnez.
Niektóre przepisy na ten wypiek podają wśród składników także mleko lub jogurt.
Jeżeli taka wersja zdaje się być zbyt prosta lub wręcz nudna, można pokusić się o wykonanie jej z użyciem czekolady lub sezonowych owoców, na przykład wiśni – wówczas będzie ona podobna do marmurkowej.
Tradycyjna babka piaskowa poleca się na podanie zwłaszcza okresie świąt wielkanocnych – żaden gość jej nie odmówi. Jej mini wersje zaś stanowią ładny dodatek do świątecznego koszyczka. Przepis na babkę piaskową w wersji jasnej poniżej.
Składniki:
- 125 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej
- 3 jajka (w temperaturze pokojowej)
- 150 g cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 1 ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
Miękkie masło zmiksować na puszystą masę. Cały czas mieszając, dodać cukier oraz opakowanie cukru wanilinowego. Wciąż miksując, po kolei dodać żółtka jajek.
Mąki i proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy. Na koniec bardzo delikatnie wmieszać do niej pianę z białek.
Formę do babki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać masę, wyrównać. Piec przez około jedną godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza.
Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową.