Babka orzechowa z nutellą

Przedstawiamy dziś przepis na pyszną, puszystą babkę z ulubionym przysmakiem większości dzieci! Babka z nutellą jest delikatnie orzechowa, smak dodatków jej nie dominuje, ale też nie ginie gdzieś w tle. Sprawdzi się świetnie na Wielkanoc lub po prostu na deser czy do kawy, ale uwaga na kalorie! Od tego smaku można się uzależnić, a jedzona na co dzień nie wpłynie najlepiej na stan naszych zębów i kształt bioder. Z całą pewnością nie zaszkodzi upieczona „od święta”, a jako deser proponuję podawać ją, gdy później czeka nas intensywny wysiłek umysłowy (np. szkoła wieczorowa, nauka do egzaminu). Mózg żywi się glukozą i uwielbia wiele składników zawartych w orzechach (m. in. jony magnezowe, fenyloalanina, witamina E, nienasycone kwasy tłuszczowe) i będzie wdzięczny za taką bombę odżywczą.

Składniki

Będziemy potrzebowali:

  • Masła: 120 g masła w temperaturze pokojowej (odpowiednio wcześniej trzeba je wyjąć z lodówki).
  • Cukru: 190 g drobnego cukru do wypieków. Ze względu na konieczność utarcia, nie możemy zamienić go na inną substancję słodzącą (np. miód) bez utraty konsystencji
  • Orzechów laskowych: jednej szklanki drobno zmielonych orzechów.
  • Nutelli: 150 g. Jeśli szukamy zdrowszej lub bardziej ekologicznej wersji przepisu, tutaj mamy pole do manewrów. Sklepowy krem można zamienić na taką samą ilość domowej pasty kanapkowej, np. z orzechów lub masła orzechowego, słodzonej miodem czy też daktylami, nie zawierającą dodatków spożywczych ani oleju palmowego.
  • Mąki pszennej: 3/4 szklanki.
  • Kakao: jednej łyżki ciemnego kakao, np. do wypieków (nie słodzonego kakao instant).
  • Proszku do pieczenia: 3 łyżeczki.
  • Jajek: 5 sztuk z wolnego wybiegu lub hodowli ekologicznej, w temperaturze pokojowej.
  • Mleka: 4 łyżki w temperaturze pokojowej. Można zamienić na ulubione mleko roślinne.

Przygotowanie

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i odkładamy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło z cukrem ucieramy mikserem na gładką, jasną i puszystą masę. Powoli dodajemy nutellę lub domowy krem orzechowy, a następnie żółtka (po jednym), cały czas ucierając. Do masy dodajemy ubitą pianę i wszystkie pozostałe składniki i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników. Formę na babkę natłuszczamy i oprószamy mąką. Masę wlewamy do formy i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 170ºC, a następnie zwiększamy temperaturę do 180ºC do suchego patyczka. Do babki dobrze będzie pasowała polewa czekoladowa. Smacznego

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*