Przedstawiamy dziś przepis na pyszną, puszystą babkę z ulubionym przysmakiem większości dzieci! Babka z nutellą jest delikatnie orzechowa, smak dodatków jej nie dominuje, ale też nie ginie gdzieś w tle. Sprawdzi się świetnie na Wielkanoc lub po prostu na deser czy do kawy, ale uwaga na kalorie! Od tego smaku można się uzależnić, a jedzona na co dzień nie wpłynie najlepiej na stan naszych zębów i kształt bioder. Z całą pewnością nie zaszkodzi upieczona „od święta”, a jako deser proponuję podawać ją, gdy później czeka nas intensywny wysiłek umysłowy (np. szkoła wieczorowa, nauka do egzaminu). Mózg żywi się glukozą i uwielbia wiele składników zawartych w orzechach (m. in. jony magnezowe, fenyloalanina, witamina E, nienasycone kwasy tłuszczowe) i będzie wdzięczny za taką bombę odżywczą.
Składniki
Będziemy potrzebowali:
- Masła: 120 g masła w temperaturze pokojowej (odpowiednio wcześniej trzeba je wyjąć z lodówki).
- Cukru: 190 g drobnego cukru do wypieków. Ze względu na konieczność utarcia, nie możemy zamienić go na inną substancję słodzącą (np. miód) bez utraty konsystencji
- Orzechów laskowych: jednej szklanki drobno zmielonych orzechów.
- Nutelli: 150 g. Jeśli szukamy zdrowszej lub bardziej ekologicznej wersji przepisu, tutaj mamy pole do manewrów. Sklepowy krem można zamienić na taką samą ilość domowej pasty kanapkowej, np. z orzechów lub masła orzechowego, słodzonej miodem czy też daktylami, nie zawierającą dodatków spożywczych ani oleju palmowego.
- Mąki pszennej: 3/4 szklanki.
- Kakao: jednej łyżki ciemnego kakao, np. do wypieków (nie słodzonego kakao instant).
- Proszku do pieczenia: 3 łyżeczki.
- Jajek: 5 sztuk z wolnego wybiegu lub hodowli ekologicznej, w temperaturze pokojowej.
- Mleka: 4 łyżki w temperaturze pokojowej. Można zamienić na ulubione mleko roślinne.
Przygotowanie
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i odkładamy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło z cukrem ucieramy mikserem na gładką, jasną i puszystą masę. Powoli dodajemy nutellę lub domowy krem orzechowy, a następnie żółtka (po jednym), cały czas ucierając. Do masy dodajemy ubitą pianę i wszystkie pozostałe składniki i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników. Formę na babkę natłuszczamy i oprószamy mąką. Masę wlewamy do formy i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 170ºC, a następnie zwiększamy temperaturę do 180ºC do suchego patyczka. Do babki dobrze będzie pasowała polewa czekoladowa. Smacznego